Pula:Otvoreno impozatno nalazište antičkog "dragulja"

Arheološka istraživanja Velikog rimskog kazališta (D. MEMEDOVIĆ)
Arheološka istraživanja Velikog rimskog kazališta (D. MEMEDOVIĆ)

Plinofikacija dijela Dobriline ulice, otprilike točno ispred nekadašnjeg ulaza u Disco klub Uljanik, iznova je otkrila ostatke Velikog rimskog kazališta, a radovi su djelomično oštetili kamene temelje nekad jedne od najimpozantnijih građevina Pule. Nakon što su radovi stopirani, pregled su obavili pulski arheolozi, a samo nalazište kroz povijest je višestruko devastirano, pogotovo prilikom gradnje utvrde na Kaštelu od čijeg je kamenja izgrađeno.

Arheolozi su sačuvali što se dalo sačuvati, spriječili daljnju devastaciju, iako se nije radilo o velikom oštećenju.

Novi podaci o ulazu

Na vrijeme su arheolozi uspjeli spriječiti daljnja oštećenja, sačuvavši dijelove nosive konstrukcije bivšeg rimskog teatra koje su kroz povijest devastirali i Austrougarska, Italija i Jugoslavija. Poduzele su se mjere zaštite, sve je fotodokumentirano, te je odrađeno geodetsko ucrtavanje. No, s obzirom da su još jednom na vidjelo izašli temelji Velikog rimskog kazališta, Arheološki muzej Istre, maksimalno koliko je moguće da se ne naruši statika zgrade i prometnice, proširio je iskop istraživanja i otkrio još nekoliko interesantnih nalaza.

Osim samih kamenih blokova - temelja kazališta, pilona na kojima je stajalo, otkriven je antički kanal otpadnih voda i dijelovi građevine koji otkrivaju nove detalje o ovoj veličanstvenoj građevini koju su, na žalost, zbog izgradnje utvrde na Kaštelu uništili Venecijanci. Arheolozi, za sada, pretpostavljaju da je ulaz u kazalište bio izveden s lukom, no, tek bi daljnje istraživanje trebalo otkriti kako je uistinu izgledao ovaj dio nekad prestižne građevine.

Kako nam pojašnjava ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, narednih dana svoje mišljenje iznijet će konzervatori, te će se nalazište najvjerojatnije zaštititi i zatrpati s obzirom da su plinske instalacije već postavljene i iskop gradilišta više se neće širiti. Prije toga arheolozi će nastaviti istraživanje na jednako dugoj dionici prema kazalištu, gdje se protežu daljnji temelji kazališta.

- Pronašli smo ulaz u kazalište, drugačiji od podataka koje smo imali, a koji datiraju s početka 20. stoljeća. Pronađeni su monumentalni blokovi, stupovi i scenska građa, te kanal za odvodnju, kaže nam Darko Komšo, ravnatelj AMI-ja. Iako je jasno da "podzemlje" Pule krije mnoge antičke nalaze, arheolozi su ovim nalazištem oduševljeni jer im je ukazao na drugačije podatke od onih koji su postojali u stogodišnjim zapisima, što ne čudi jer je ova lokacija posljednji put "kopana" nakon Drugog svjetskog rata kada se gradila obližnja zgrada (posljednja s desna prije skretanja za kazalište).

- Ovo je prvi put nakon 110 godina da su nalazi otvoreni i daju nam odlične podatke o tehnici i modelu gradnje, te ukazuju na važnost i značaj spomenika. To potvrđuje sama činjenica da su brojni putopisci u prošlosti koji su dolazili u Pulu često spominjali Veliko rimsko kazalište u svojim djelima. Samo kazalište bilo je visoka građevina poput Arene, izgledalo kao, primjerice, pola Arene, usječeno u velikom dijelu u Monte Zaro i protezalo se sve do današnjeg Doma hrvatskih branitelja. Dovoljno je reći da su ovdje već pronađeni stupovi bogati dekorima, pa čak i stup od zelenog mramora, naglašava ravnatelj AMI-ja.

Stup od zelenog mramora

Komšo vjeruje da bi ovog tjedna arheolozi mogli ispitati trenutno otvorenu dionicu, te se preseliti nekoliko metara dalje kako bi nastavili istraživanja, za koja se vjeruje da će biti jednako važna kao i posljednja otkrića.

- U odvodnom kanalu je pronađen rimski novčić koji je na čišćenju jer se trenutno iz njega ne može ništa iščitati. Također, pronađena je keramika, mramorne ploče koje su se koristile kao ukrasi. Ukoliko bude pronađeno još pokretne baštine, razna keramika, eventualni kipovi ili natpisi, ona će se odvesti u Arheološki muzej. U svakom slučaju područje će se istražiti, skenirati 3D laserski, konzervirati, te pokriti geotekstilom i zatrpati. Naravno da bi bilo sjajno kada bi mogli ovakvo nalazište prezentirati javnosti, ali je to nemoguće jer se nalazi na prometnoj žili kucavici, zaključio je Komšo. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter