Pula Boat Fair od 15. do 18. listopada

Najveći brod lanjskog sajma "Dalla Pieta" od 23 metra (Arhiva)
Najveći brod lanjskog sajma "Dalla Pieta" od 23 metra (Arhiva)

Od 15. do 18. listopada ove godine, u Tehnomontovoj marini Veruda u Puli održava se peto izdanje Međunarodnog sajma brodske opreme i brodova "Pula Boat Fair". O ovogodišnjim novinama i drugim stvarima sajma danas su u Hrvatskoj gospodarskoj komori govorili predstavnici organizatora Jasna jaklin Majetić iz HGK Županijske komore Pula, izvršni direktor sajma Livio Bolković iz tvrtke Motortech consulting te predstavnik Uljanik grupe Marinko Brgić.

Od ove je godine naime najveća novost ta da je Uljanik grupa aktivno preuzela suorganizaciju sajma kao najbitniji partner uz HGK Županijsku komoru Pula.

Dobar odaziv izlagača

Pula je prepoznatljiva u svijetu po svojoj tradiciji i znanju u brodogradnji, ali i po drugim djelatnostima koje su proizišle iz brodogradnje ili su pak usko vezane uz tu, za nas vrlo bitnu gospodarsku djelatnost. Želimo da taj sajam u Puli raste iz godine u godinu i to prirodno, pomalo. Znamo da su ovo teške godine za poslovanje obilježene krizama u svim segmentima i poljima rada, ali na sto neće obeshrabriti. Sajam radimo s minimalnim financijskim sredstvima uz potpore Grada Pule, Županije istarske i naših sponzora. Cilj nam je uložiti sve što možemo u status naših članica proizvođača brodske opreme koje će se kroz taj sajam susretati i raditi te sudjelovati u poslovnim susretima "Business to Business", izjavila je Jaklin Majetić.

Izvršni direktor sajma Livio Bolković je istaknuo važnost sajma posebice u trenutku kada se kao partner sajma uključila Uljanik grupa.

- Pristup Uljanika u naš sajam daje jednu novu težinu sajmu i uvjeren sam da ćemo od ove godine zajedno s Uljanikom biti puno sigurniji u organizaciji. I ove godine će sajam biti međunarodnog karaktera, a već sada imamo prijavljeno stotinjak izlagača iz Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Grčke. Pula Boat Fair je poseban i po tome što u sklopu manifestacije organizira poslovene susrete "B to B" na kojima se poslovni ljudi iz regije i te branše susreću i pokušavaju dogovarati poslove. U ove četiri godine javilo nam se mnogo učesnika razgovora koji su nam se zahvalili jer su upravo na našem sajmu pronašli nove poslove i poslovne partnere s kojima rade. Za sada imamo oko 100 učesnika tih razgovora, a brojka raste iz dana u dan. Osim toga svoj su dolazak najavili strani novinari iz Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke. Pripreme idu dosta dobro, lokacija je uvijek ista i bez podrške Tehnomonta sajam bi bilo teško organizirati. Pula godinama dokazuje da ima najkvalitetnije i najveće veliko brodogradilište, a usudio bih se reći i najkvalitetnije srednje brodogradilište u Hrvatskoj. To su Uljanik i Tehnomont, kaže Bolkvić.

Šansa za male tvrtke

Organizatori PBF-a ističu kako u istarskim marinama oko Pule ima nekoliko tisuća nautičara i jahti što dodatno potiče privrednike na dolazak na sajam PBF.

- Usto imamo specifičnu pomorsku povijest koja je drugačija od većine gradova na Jadranu. Sve to skupa je doprinijelo da se naš sajam razvija u pravom smjeru i mislim da ćemo svake godine biti sve bolji, istaknuo je Bolković. Predstavnik Uljanik grupe Marinko Brgić je rekao da sve ono što se vrti oko brodogradnje je za Uljanik vrlo interesantno, pa i ovaj sajam.

- Zato smo se odlučili ove godine podržati Pula Boat Fair tako da smo našim poslovnim partnerima uputili pozive za sudjelovanje na nečim novim u našem gradu. Uljanik grupa je donijela stratešku odluku da se u brodogradilištu neće baviti svaštarenjem te da sve ono što ne spada u krug jednog modernog brodogradilišta jednostavno izbaciti. Uljanik je od davna počeo razvijati puno malih tvrtki koje su usko vezane uz brodogradnju i to je jako dobro za naš kraj i poslovanje. Upravo tim tvrtkama treba dati šansu da se promoviraju kroz taj sajam, rekao je Brgić. Osim brodske opreme, brodova i jahti, na PBF-u će se održati još niz popratnih događanja kao što su regate u klasi optimist i laser, izložba fotografija i nagrade za posjetitelje te izlagače. Organizatori PBF-a najavljuju i još mnogo drugih iznenađenja.

Svjetske premijere

Ove ćemo godine imati nekoliko premijera malih brodica, uz već naše stare izlagače koji svake godine dolaze. To mislim na predstavnike male hrvatske brodogradnje. Imat ćemo nekoliko svjetskih premijera brodova. Ono što nas posebno veseli da ćemo na sajmu imati i sve predstavnike proizvođača brodskih motora što je također jedinstveni slučaj u sajmovima regije toga tipa. Naše je težište na proizvođačima brodske opreme jer smatramo da je razvoj tih proizvođača jedan od preduvjeta razvoja i opstanka brodogradnje kako male, tako i srednje pa i velike brodogradnje, kaže Livio Bolković. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter