Prvenstvo u oranju: Najbolji Štifanić i Ferenac

Županijsko prvenstvo u oranju (M. MIJOŠEK)
Županijsko prvenstvo u oranju (M. MIJOŠEK)

Ivan Štifanić iz Višnjana najbolji je istarski orač plugom ravnjakom, a Igor Ferenac iz Vižinade, plugom premetnjakom. Oni su ove titule koje će ih 13. rujna odvesti u Požegu na državno prvenstvo u oranju zaslužili na 3. županijskom natjecanju u oranju održanom danas na njivama OPG-a Alda Zubina u Karpinjanu u Novigradu.

Za najboljeg istarskog orača natjecalo se ukupno 13 orača, od toga deset sa plugovima ravnjacima, a tri sa plugovima premetnjacima. Drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka osvojio je osamnaestogodišnji Mateo Legović iz Poreča, a treće Elvis Ritoša iz Vižinade. U konkurenciji premetnjaka drugo mjesto osvojio je Irvin Kocijančić iz Kaštelira, a treće najmlađi sudionik susreta, petnaestogodišnji Matteo Terlević iz Seline. Pehare im je uručio novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Topao i sunčan, tipičan ljetni dan išao je na ruku oračima, a natjecanje održano na atraktivnoj lokaciji uz samo more, privuklo je veliki broj gledatelja, kako domaćih koji su došli usavršiti svoje znanje o oranju, tako i turista koje je privuklo ovo zanimljivo događanje.

- U Istri imate puno divnih površina, ali nismo znali da imate prvenstvo u oranju, to nam je novost, ali imate super lokaciju, kazao nam je turist Mauro iz Vicenze koji se tog jutra uputio na plažu, ali završio u kampanji gledajući oranje.

Natjecanje se već tradicionalno održava ljeti, kada površine nisu pod usjevima. Udruga orača Istarske županije okuplja dvadesetak orača, a sve s ciljem promicanja pravilnog oranja što rezultira boljim prinosima i do dvadeset posto, a i štedi gorivo, kaže Aldo Štifanić, predsjednik Udruge.

Na to su na otvaranju susreta ukazali i Dario Padro tajnik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača koja broji 17 udruga orača iz cijele Hrvatske, zatim Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu koja i financijski pomaže natjecanje. Okupljene je pozdravio i Milan Dobrilovć, načelnik Općine Višnjan, gdje istarska udruga ima sjedište.

- S napretkom mehanizacije i poljoprivredne tehnike došli smo do spoznaje da to treba znati i koristiti. Prateći rezultate na terenu vidjeli smo da poljoprivrednici ne koriste svoju tehniku u punom smislu kako bi trebalo, činili su puno grešaka. Smisao ovog natjecanja je edukacija. Kroz natjecanja orači stječu osnovna znanja o tome kako traktor i plugove treba znati podešavati i pravilno ih koristiti. Samim time se utječe na visinu proizvodnje, ukupne prinose, puno ušteda u nafti i smatramo da je to nešto što je značajno za poljoprivrednike i ukupno društvo, kaže Padro. Samo ocjenjivanje sastoji se od 16 elementa koje ocjenjuje stručno povjerenstvo, sastavljeno od educiranih ocjenjivača iz centralne udruge. Prvo se ocjenjuje otvaranje prve brazde koje traje 20 minuta, zatim se ide u daljnje oranje koje traje dva i pol sata. Ocjenjuju se ulaz i izlaz na parcelu, zaoranost biljnih ostataka, pravac, naor, razor, čistoća, jednolikost i ujednačenost, pravila usvojena po svjetskom pravilniku o oranju.

- Sve je proteklo u najboljem redu, vrijeme nas je dobro poslužilo, imali smo nekoliko novih orača, što znači da interes za natjecanje raste i imali smo odličnu lokaciju, tako da smo već dogovorili da ćemo natjecanje dogodine održati na istom mjestu, rekao je Štifanić. Svjetsko prvenstvo u oranju na kojem će se natjecati lanjski državni prvaci održat će se početkom rujna u Bordeauxu. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter