Prodavači i kupci vesele se uređenju tržnice na Verudi

U tijeku je demontiranje objekata na tržnici
U tijeku je demontiranje objekata na tržnici

Dok radovi na velikom gradilištu za uređenje Trga kralja Tomislava i Palladiove ulice napreduju prema planu, na tržnici Veruda trenutno vlada zatišje. Još danas bi, naime, trebalo potrajati uklanjanje štandova i kioska te njihovo premještanje na obližnje parkiralište u Tomasinijevoj ulici, iznad njihove dosadašnje lokacije, gdje će tržnica privremeno raditi od četvrtka do okončanja rekonstrukcije. Iz razgovora sa zakupcima i posjetiteljima zaključak je jedinstven, svi se vesele i s nestrpljenjem iščekuju dovršetak radova o kojima se govorilo dugi niz godina. Činjenicu da će zbog toga neko vrijeme trebati biti strpljivi i djelomično promijeniti svoje navike i način kretanja, naši sugovornici stavljaju u drugi plan.

Promjena navika i kretanja u drugom planu

- Ovdje prodajem povrće već 25 godina i drago mi je da će tržnica i cijelo ovo područje napokon biti uređeno. Iskreno, malo smo sad mučni, čekamo da nas premjeste na parkiralište, ali izbora nemamo. Očekujemo da će prije turističke sezone sve biti puno ljepše i funkcionalno i za nas koji tu prodajemo i za naše kupce koji se, unatoč gradilištu, snalaze oko parkinga i redovito dolaze na naš štand, ispričala nam je Ljubica Šepuka koja ima OPG-e.

Upravo na njenom štandu zatekli smo Mariju Mudrić s Vidikovca, koja ovdje često kupuje voće i povrće.

- Meni radovi koji su u tijeku i premještanje tržnice ne stvara nikakav problem. Nastavit ću dolaziti. Problema s parkiranjem nemam jer živim blizu i dolazim pješice. I sama sam renovirala stan, pa znam što to znači. Uobičajeno je da nam svima smeta kad nam neko gradilište remeti rutinu, ali smo kasnije sretni kad sve bude uredno i lijepo, zaključuje gospođa Mudrić.

Darko Škalec, vlasnik trgovačkog obrta koji je ovdje aktivan dva desetljeća nada se da će sve doista biti gotovo početkom lipnja, kako je najavljeno.

- Sad već neko vrijeme gotovo nemamo kupaca. Trenutno je problem što nema parkinga. Moramo imati malo tolerancije i strpljenja, a na sve to gledam pozitivno i mislim da će biti OK, imat ćemo puno bolje uvjete i raditi u lijepom okruženju. Bilo bi dobro i kad bi konačno proradio obližnji market koji je zatvoren više od godinu i pol dana. I to bi, zasigurno, doprinijelo većoj cirkulaciji ljudi i boljem prometu za sve nas, smatra Škalec koji svoje prijatelje, poznanike i kupce o tijeku radova obavještava fotografijama na Facebooku.

Prodavačica u kiosku Dženi kazala nam je da je prodaja trenutno "u zastoju" zbog premještanja na obližnje parkiralište, ali i da su svi zadovoljni što je dugo očekivano uređenje konačno krenulo. Anita Hodžić, pak, koja na ovoj tržnici svakodnevno kupuje od voća i povrća, piletine i jaja, do odjeće, naglasila je da se radi o dobrodošloj promjeni.

- Gradilište je aktivno i to je super! Doista je bilo vrijeme da se ovaj trg s tržnicom adekvatno uredi. Naravno da sam zadovoljna da je uređenje u tijeku, nimalo mi to ne smeta i jedna čekam vidjeti konačni izgled, uz osmijeh nam je ispričala, napominjući da živi na Verudi, pa na tržnicu dolazi pješice.

Pozitivne riječi o rekonstrukciji imala je i gospođa koju smo zatekli za šankom jednog od tamošnjih ugostiteljskih objekata, no napomenula je i da se sami trebaju pobrinuti za uklanjanje kioska i za privremeni zamjenski objekt, što predstavlja nemali trošak te da je prije zatvaranja tržnice trebalo osigurati zamjenski kiosk. Kako je rekla, kafić ovdje radi već 11 godina, drago joj je da će tržnica konačno biti uređena i jedva čeka da sve bude gotovo. Na budući razmještaj štandova i kioska nije imala primjedbi. Slično razmišlja i jedan od redovitih gostiju ovog kafića Mićo Jović. Napomenuo je da organizacija trenutno nije najsretnija, već pomalo zbunjujuća, ali se raduju budućem uređenom ambijentu. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter