Prije 100 godina potonuo Baron Gautsch

S izložbe  "Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata (1914. – 2014.)" (D. ŠTIFANIĆ)
S izložbe "Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata (1914. – 2014.)" (D. ŠTIFANIĆ)

Točno prije sto godina, 13. kolovoza 1914. u 14.45 sati, kao prva žrtva Prvog svjetskog rata, putnicima prekrcani austrijski parobrod "Baron Gautsch" udario je u podvodnu minu na lokaciji između Brijunskog otočja i Rovinja, šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini.

Prva žrtva rata

Brod je zatim za sedam minuta nestao s morske površine, povukavši na dno više od 330 ljudi, a točan broj žrtava se ne zna jer se nisu popisivali vojnici i djeca.

Memorirajući sve žrtve u sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, u utorak navečer je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu, kao središnji događaj projekta "1914. - Puna je Pula/Pola gremita", svečano otvorena velika izložba "Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata (1914. – 2014.)". Uz brojne uzvanike iz društvenog života grada i županije, svečanost su nastupom uveličali Puhački orkestar grada Pule i istarski etno sastav iz Kopra Vruja.

Izloženo 111 predmeta

Na izložbi koju autorski potpisuje kustosica Katarina Pocedić, predstavljeno je 111 predmeta, od kojih je većina izronjena sa zaštićenog lokaliteta, ali i popis žrtava brodoloma, podaci o povijesti broda, tehnički detalji, rute, mjesto tragedije, posada, kao i dio o pronalasku olupine.

Izložba je ilustrirana brojnim fotografijama iz institucionalnih i privatnih arhiva, audio svjedočanstvima preživjelih putnika te s dva dokumentarna filmova:  "Il Naufragio del Baron Gautsch", autora Renza Carbonere i "Posljednja plovidba Barona Gautscha", autora Marina Brsca. Zbog prevelikog broja putnika brod kobnog dana nije ni uplovio u Pulu, da bi zatim ušao u minsko polje koje je upravo austrougarska mornarica postavila da bi zaštitila glavnu ratnu luku. Olupina se danas nalazi na dubini od 40 metara.

Izložbu je otvorila Ingrid Pfeiffer, praunuka Hermanna Pfeiffera koji je preživio tragediju "Barona Gautscha", ali ne i njegova supruga i jedan od sinova.

Preživjelo 190 putnika

Tragediju "Barona Gautscha" preživjelo je 190 putnika, među njima sretnik je bio i Špiro Guberina, djed istoimenog velikog hrvatskog glumca, koji je kao redarstvenik iz Splita pratio kažnjenika u zatvor u Trst. Njihova zajednička slika također je dio iscrpne pulske izložbe, koja je središnji događaj projekta "1914. - Puna je Pula/Pola gremita".

Kustosica Katarina Pocedić je i autorica iznimno bogatog kataloga/knjige, a stručne su suradnice Katarina Marić, Gordana Milaković i Lana Skuljan Bilić. Dizajn potpisuju Oleg Šuran i Oleg Morović. (Z. ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter