Preko tisuću sudionika na 19. Parenzani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekreativna bicklijada Parenzana, koju u njezinom 19. izdanju organiziraju Općina i Turistička zajednica Vižinada, danas je u svim događanjima okupila preko tisuću sudionika, broj kojemu valja pridodati i njihove prijatelje, pratitelje i ostale, što je Vižinadu danas učinilo "a must" mjestom za sve ljubitelje ovog sporta na dva kotača.

Nakon što je zadnjih dvije godine kiša kvarila održavanje ovog druženja ljubitelja bicikala, danas je konačno osvanuo pravi dan. Parenzana se vozi po 46,7 kilometara dugoj trasi nekadašnje stare pruge, prilagođenoj svim uzrastima, od Vižinade preko Tičana, Karojbe, Motovuna, Istarskih toplica i Livada, pa natrag do Ponte Portona i Vižinade. Utrka se otvara u ovom posljednjem dijelu gdje se biciklisti natječu tko će biti najbrži u šest kilometara dugoj uzbrdici.

Na ovoj manifestaciji koja se održava pod motom "Put zdravlja i prijateljstva", okupio se ove godine gotovo rekordan broj sudionika, ukupno 531 biciklist iz cijele Istre, Primorja, ali i Zagreba, te Slovenije i Italije. Njima su se pridružili i pješaci, njih 175, među kojima je bilo i desetak članova županijske Udruge slijepih koji su pješačili stazom dugom 9 kilometara od Rakotola preko Sv. Vitala i natrag do Vižinade.

Svi su se oni natiskali točno u 10 sati na startu pored znamenite Battisteline šterne , na Trgu sv. Jeronima ispred župne crkve, gdje im je, kao nekada, start označio "strojovođa" Zvonimir Blažević, odjeven u prigodnu odoru i zviždukom dao znak da ova kompozicija Parenzane može krenuti.

Pohvalno je što je među njima bilo i dosta djece s roditeljima, neki sa svojim biciklistima, dok su se oni najmlađi udobno smjestili u sjedalicama na biciklama koje su vozili najčešće, tate. Među najmlađima spomenimo dvogodišnjeg Davida Nicolettija iz Poreča, te trogodišnju Emu Vasiljević iz Rijeke. Valja izdvojiti i najstarijeg biciklista, dugogodišnjeg sudionika Parenzane 88-godišnjeg Pietra Lonzaricha iz Trsta.

Iz najdaljeg dijela svijeta pak, stigao je Flavio Ferenac sa stalnom adresom u američkoj državi Ohio, koji je bio jedan od 15 ovogodišnjih sudionika iz stranih zemalja.

Zanimljivost je bio Puležan Elvis Paulić koji je prije nekoliko godina Parenzanu "projahao" na bičikleti Ponici, drugi put pak na povijesnoj Bianchi, a ove se godine odlučio za dječji bicikl BMX koji je preradio za ovu priliku. Parenzanu su odpedalirali i prvi ljudi Općine, načelnik Marko Ferenac, njegov zamjenik Oliver Arman i predsjednik vijeća Đoni Šimonović.

Uz ovu se tradicionalnu rekreativnu biciklijadu zadnjih nekoliko godina održava i Mountain Bike Parenzana za profesionalce koju je ove godine vozilo oko 400 sudionika.

- Ovo je jedna od najjačih Parenzana do sada po brojnosti, bolja je bila jedino ona 2011. godine, kada smo imali 696 sudionika. Kada sve to zbrojimo dođemo do toga da je Parenzana danas dovela više gostiju u Vižinadu nego što imamo stanovnika, kaže Gordana Bottezar, direktorica TZ-a.

Valja istaknuti i da je sve bilo pomno organizirano jer nitko nije ostao sam ili po strani, a za ne za koje nisu mogli sve otpedalirati tu je bio Dario Baldaš koje je sve kupio kombijem, poznat i kao "metla".

Povratak je bio predviđen oko 13 sati. Organizatori su se pobrinuli, osim za kompletnu infrastrukturu i da svi natjecatelji dobiju majicu, medalju, prigodni poklon, te pehare za najmlađe i najstarije, priznanja najuspješnjim sudionicima i za kraj ručak uz zabavni program.

Cijelo se vrijem mogla razgledati izložba fotografija sa ranijih izdanja Parenzane, izložba likovnih radova učenika, te projekta Rast Istre o revitalizaciji starih voćnih sorti Istre.

Manifestaciju podupiru i TZ Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga. (Vedrana HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter