Predstava "Sluškinje" u Rivieri

Predstava "Sluškinje" izvedena je u hotelu Riviera (D. MEMEDOVIĆ)
Predstava "Sluškinje" izvedena je u hotelu Riviera (D. MEMEDOVIĆ)

Kazalište Ulysses i Udruga Sa(n)jam knjige u Istri predstavili su u srijedu navečer svoj prvi zajednički projekt, plod nedavno započete suradnje koja će kulminirati na ovogodišnjem sajmu. Odabravši prekrasno zdanje, nažalost sada već prilično oronulog hotela Riviera, Ulysses i Sa(n)jam knjige omogućili su da se tu izvede predstava Jeana Geneta "Sluškinje", u izvedbi osam studentica poslijediplomskog studija "Gluma, mediji, kultura" u klasi red. prof. Rade Šerbedžije.

Pod redateljskom palicom Staše Zurovca, predstava je igrala u četiri hotelske sobe (u svakoj je sobi bilo dvadesetak gledatelja, a gledatelji nisu morali šetati, već su šetale glumice), da bi završnicu odgledali svi zajedno u velikoj dvorani.

U sobama je bilo malo klaustrofobično, čemu je kumovala i velika sparina, no sam je tekst tražio voajersko-klaustrofobičnu atmosferu. Poznato je da je Genet insistirao da gluma ovoga komada bude hladna i teatralna, no ovdje je tek dijelom došlo do toga, jer su glumice išle korak dalje duboko prodrijevši u likove sluškinja Claire i Solange. One uvježbavaju zločin nad svojom gospodaricom, i tako, kroz četiri scene prvoga dijela, a u svakoj sceni glume po dvije glumice, otkrivaju se brojne glumačke ekspresije. Četiri para sluškinja kroz četiri čina prvoga dijela predstave rotira u četiri sobe, glumeći ujedno svaki čin pred drugom publikom.

U drugom dijelu predstave dolazi do preokreta, jer tu predstava postaje na neki način polifonijska, stalno se umnažaju likovi, a maske se neprestano stavljaju i skidaju, gdje likovi nemaju samo dvostruku, već i četverostruku funkciju, sve do finala stalnog umnažanja likova i prelaženja s jedne na drugu izvođačicu.

Premda su neke glumice bile sugestivnije od drugih, treba ih sve pohvaliti zbog velikog truda, posebice jer su to mlade glumice, pred kojima tek slijede veliki izazovi.

Uloge su tumačile: Martina Biljan, Dina Dehni Show, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo i Marina Stranger. Gost je efektnim nastupom u završnici bio kontratenor Kristijan Dragović. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter