Predao se muškarac koji je pucao u centru Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog pucnjave u stanu prilikom deložacije u ponedjeljak je nešto više od sat vremena trajalo opsadno stanje u Preradovićevoj ulici u središtu Zagreba, dok se naoružani muškarac nije oko podneva predao policajcima.

Drama zbog koje su na ulice izašli brojni specijalni i interventni policajci, koji su blokirali područje u užem središtu grada, završila je bez žrtava. Ulice su bile pune policijskih vozila, dok je područje bilo ograđeno policijskim trakama. Ubrzo nakon što se muškarac predao, u stan je ušla policijska ekipa koja provodi očevid. U zagrebačkoj policiji, koja je o tom događaju zasad iznijela najosnovnije informacije, kažu da će više detalja imati nakon očevida. Bravar koji je asistirao deložaciji rekao je novinarima da je muškarac u stanu više puta zapucao u zrak.

"Gospodin je prije 10 sati izašao u šetnju sa ženom, onda ga je zvao sudski izvršitelj telefonom i on se vratio. Prije toga je kćer otvorila vrata. Ništa se nije moglo raditi bez vlasnika stana koji živi unutra. Kada se vlasnik vratio i ušao unutra, rasprava je počela uz prisutnost svih nadležnih. On je ušao u sobu, uzeo kalašnjikov i zapucao više puta u zrak", rekao je bravar.

U stanu su, kaže bravar koji je želio ostati neimenovan, uz naoružanog muškarca, njegovu ženu i kćer bili sudski izvršitelj i ovrhovoditelj, a ostali su tamo oko pola sata, jedan dio u sobi, drugi u hodniku. Nakon toga su zbog pucnjave, kazao je bravar, svi pobjegli, osim kćeri i žene.

Policija nije otkrila identitet muškarca koji je pucao, no doznaje se da je riječ o Teofilu Kožulu, starom 45 godina, koji je bio dragovoljac u Domovinskom ratu, a sada je nezaposlen, kao i njegova supruga. Novinarima je to rekao njegov poznanik Dražen Keleminec, predsjednik Autonomne hrvatske stranke prava, čiji je Kožul član. Ispričao je da je Kožula nazvao nakon što je preko medija čuo za pucnjavu.

"Rekao je da se zabarikadirao u stanu sa suprugom i djetetom i ne pušta nikoga", kazao je Keleminec. Dodao je da Kožul ima dozvolu za držanje oružja, a dosad nije pokazivao znakove nasilnosti. Kožulu su, po riječima Keleminca, prije dva mjeseca došli iz zaštitarske tvrtke htijući ga deložirati. No, Kožul ih nije pustio u stan već je zvao policiju koja mu je tada rekla da ga zaštitarska tvrtka ne smije deložirati.

Kožulov susjed, koji je želio ostati anoniman, rekao je Hini kako je Kožul živio u stanu pokojnog oca njegove supruge. Stan je 2000. vraćen izvornom vlasniku koji ga je prodao jednoj tvrtki, koja je pak legalnim putem ishodila deložaciju, tvrdi susjed. Stan se nalazi iznad kafića "Golf" u Preradovićevoj ulici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter