Porečki advent zaključen koncertom

Advent je oživio starogradsku jezgru (M. MIJOŠEK)
Advent je oživio starogradsku jezgru (M. MIJOŠEK)

Prvi porečki Advent sinoć je zatvorio svoja vrata, nakon još jednog vikenda bogatom događanjima na Trgu Matije Gupca u starom gradu. Čast da svojim koncertom zaključe prvo izdanje ove uspješne manifestacije imali su već uigrani porečki duo, pjevač Gordan Gregurević Gogo i Zlatko Crnković Zlajo na gitari. Tijekom zadnjeg vikenda s malima i velikima družila se i službena maskota Europskog prvenstva u rukometu 2018. jer je upravo Poreč jedan od gradova domaćina. Radi se o psu tornjaku po imenu Tor koji je službeno predstavljen u subotu - i to baš u Poreču. Donio je najmlađima poklone a svih je zatim zabavljao porečki DJ Giancarlo – Mr. G.

No, unatoč vrlo niskim temperaturama sve je počelo na Sveta Tri Kralja kada je za najmlađe odigrana predstava "Beffana" o staroj istarskoj tradiciji, nakon kojih su okupljene čak i dva pol sata zabavljali neumorni Gustafi. Iako je bilo iznimno hladno, okupljeni su se odlično zabavljali, pjevali, plesali i grijali se uz kuhano vino.

Porečani i turisti koji su posjetili grad za vrijeme ovih blagdana odmah su prigrlili Advent i Gupčev trg, čime je oživjela povijesna jezgra, što se inače događa samo ljeti. Naime, rijetki su, osim onih koji ondje žive ili rade, tijekom zimskih mjeseci hodali Dekumanskom ulicom i boravili u starom gradu. No, tome je pridonio zaista raznovrstan Advent koji je startao dolaskom sv. Nikole, 6. prosinca, i otvorenjem besplatnog klizališta koje će nastaviti s radom do 15. siječnja.

U više od mjesec dana ove manifestacije svakodnevno su radili štandovi s ićem, pićem, rukotvorinama i suvenirima. Djed Mraz je više puta dolazio i uvijek se rado fotografirao s mališanima, vikendom su obavezne bile predstave i Advenstki cirkus za najmlađe. Bilo je i besplatnih degustacija slastica, vina i ulja, kao i zajedničko obilježavanje Badnjeg jutra tijekom kojeg su gradski čelnici dijelili besplatni bakalar i vino. Nije manjkalo raznih glazbenih događanja, među kojima izdvajamo koncerte grupa Baredinesaurusi, Detour, Cirkus, Night Express, Febra, Nola, Proleteri i drugih. Zastor je spušten uz obećanje organizatora da će ovogodišnji, drugi Advent biti još bolji! (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter