Porečki Advent: Pregršt manifestacija za sve generacije

Predstave za djecu održavat će se petkom
Predstave za djecu održavat će se petkom

Iako je to prvo izdanje Adventa i to smještenog u, po zimi pustoj i pomalo zaboravljenoj povijesnoj jezgri, Porečani su odmah prihvatili njegova događanja koja se odvijaju u srcu staroga grada - na Trgu Matije Gupca. Pa su tako u velikom broju pohodili raznovrstan program koji ih je dočekao proteklog vikenda. Degustacije, klizalište, animacija za najmlađe, iće, piće i glazba dobitna su kombinacija porečkog Adventa na kojem je u petak popodne uprizorena dječja predstava "Graškolino" pulske udruge Birikina. Okupio se velik broj mališana u pratnji svojih roditelja koje su nakon toga obradovali Baka i Djed Mraz, s kojima su se mogli družiti i fotografirati za uspomenu.

Tisuće besplatnih čokoladnih bokuna

Navečer su sve generacije Porečana ali i njihovih gostiju popunile trg, gdje je nastupio elektro akustični pop band Detour, poznat po hitovima "Snijeg", "Plešem sama" i "Zaljubila sam se".

Uz kuhano vino ili topli čaj, ili neki drugi napitak koji se uz tipičnu blagdansku hranu nudi na lijepo ukrašenim bijelim kućicama na božićnom sajmu, u subotnje jutro najbolje su se sljubile slatke delicije koje su pripremili marljivi učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča. Pripremili su čak tri tisuće besplatnih čokoladnih zalogajčića za sve posjetitelje, a pun trg, brojna djeca i prava božićna atmosfera pokazali su se kao pun pogodak za subotnji jutarnji đir. Bilo je ondje fritula, voća, biskvita i keksa koji su se mogli uroniti u veliku čokoladnu fontanu.

Popodne je ponovno bilo rezervirano za najmlađe a zabavljao ih je Adventski cirkus u izvedbi udruge Čarobnjakov šešir. Bilo je hodača na štulama koji su svirali dječje i božićne pjesme, žonglera, radionica izrade balona i igraonica s velikim lutkama Djeda i Bake Mraz. Za mališane koji nisu stigli pogledati ovaj show ima vremena, jer Adventski cirkus će nastupati svake subote do kraja Adventa, koji se zatvara 8. siječnja.

Besplatno klizalište i najam opreme

Subotnja večer okončana je koncertom Roomorsa, akustičnog dua iz Zagreba. Nedjelja na božićnom sajmu ponudila je web tržnicu na kojoj su se mogli kupiti domaći proizvodi, dok je navečer grupa Summertime acoustic poklonila nastup svojim sugrađanima.

U adventski program pridružila se i Gradska knjižnica Poreč, koja se nalazi odmah do Trga Matije Gupca na Maraforu, koja je otvorila Ured Djeda Mraza gdje mu mališani mogu napisati i poslati pismo sa svojim željama. Također, knjižnica za djecu ima i svoje Malo kino u kojem je prikazan prvi crtić na temu Božića "Tomica i prijatelji". Svakako najposjećenije je klizalište, čije je korištenje, kao i najam opreme, besplatno. Klizalište radi svakog dana i to do 15. siječnja. Ne smijemo zaboraviti ni vlakić koji je baš proteklog vikenda počeo voziti od velikog gradskog parkirališta, odnosno od tržnice do Adventa. Vlakić vozi vikendom, osim u tjednu od Božića do Nove godine kada će voziti svakoga dana. Parkirnih mjesta u gradu baš i nema, pa je Grad omogućio za svih besplatno parkiranje na Vrtovima i ispred Osnovne škole Poreč. Točan vozni red vlakića, koji neće prometovati na Božić i 1. siječnja, kao i detaljan program svih događanja, najbolje je pogledati na službenoj web stranici Adventa i na njegovom profilu na Facebooku. Za utorak popodne na Gupčevom trgu najavljeni su nastupi vrtićkih skupina Smiješak i Cipelić, dok će nakon toga u 18 sati glazbu puštati DJ Giancarlo. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter