Poreč: Umjetnička škola počela s radom

Svečano otvaranje ispred zgrade faze C POU-a
Svečano otvaranje ispred zgrade faze C POU-a

Prigodnom svečanošću ispred Pučkog otvorenog učilišta danas su i službeno pušteni u rad novi prostori porečke glazbene škole smješteni u tzv. fazi C zgrade u kojoj se nalazi i Centar za mlade. Porečka Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić" ove godine slavi četrdesetu obljetnicu djelovanja, a danas se i službeno izdvojila iz djelokruga POU-a i postala samostalna ustanova pod nazivom Umjetnička škola Poreč.

Kako je na svečanosti istaknula privremena ravnateljica Sanja Radetić Fatorić, sam ovaj naziv daje širinu i pruža mogućnost razvoja škole, te iako za sada rade kao osnovna glazbena i plesna škola, izrazila nadu da će se škola uskoro širiti sa predškolskim i srednjoškolskim programom, te uvoditi nove programe u skladu s interesom i potrebama djece i mladeži.

Novi prostori protežu se 450 kvadrata na dva kata i sastoje se od pet učionica, dvorane za koncerte, zbornice, dva ureda i sanitarnih čvorova, što će zajedno sa već postojećim, susjednim prostorima škole u Kandlerovoj ulici pružiti učenicima i učiteljima bolje uvjete rad. Škola koje je prije četiri desetljeća osnovana pri Narodnom sveučilištu Poreč tada je brojila samo tri odjela, pet učitelja i stotinjak učenika, a danas je riječ o ustanovi koja ima 280 učenika, 27 učitelja i devet programa, te područni odjel u Vrsaru. Uz harmoniku, klavir, gitaru, puhače i gudače, stasala je i prva generacija učenika suvremenog plesa, a ove godine među pedesetak novo upisanih, valja istaknuti i prvi program trombona.

Samo u lanjskoj godini učenici i učitelji škole osvojili su ukupno 99 vrijednih nagrada, 38 prvih nagrada, od čega osam apsolutnih pobjeda i održali 77 koncerata.

- Ovaj projekt pokazao da je Poreč, iako u teškim uvjetima, može početi i završiti jedan projekt koji će biti svim građanima, a najviše djeci na usluzi, u svrhu još boljeg društvenog i kulturnog standarda u gradu. Pozvao bih sve mjerodavne da nam pomognu u našem krajnjem cilju, osnivanju srednje glazbene škole, jer imamo sve preduvjete, izvrsnu talentiranu djecu, profesore i sad odlične prostore, rekao je gradonačelnik Štifanić. Dodao je kako je ovaj dan važan i zbog razloga jer se u isto vrijeme završava natječaj programa javno-privatnog partnerstva za gradnju dvije porečke osnovne škole na Finidi i u Žbandaju. Župan Flego čestitao je svim profesorima koji su u četrdeset godina izgradili generacije mladih ljudi.

- Siguran sam da će nakon par mjeseci kad smo ovdje otvorili Centar za mlade i nakon današnjeg dana da je jasan cilj srednja glazbena škola i pozivam sve da u tom cilju i rade, rekao je Flego. U ime ministra obrazovanja, znanosti i sporta okupljene je pozdravila njegova pomoćnica Sabina Glasovac, koja je rekla kako je ministar potpisao rješenje o početku rada škole.

- To je dokaz da je ova škola zadovoljila sve materijalne, prostorne, kadrovske i pravne uvjete da može zakonski omogućiti ovoj djeci da uz svoje inicijalno obrazovanje pohađaju i umjetničku školu. Ona je sa četrdeset godina u naponu snaga i ne sumnjam da će škola znati graditi svoj ugled koji posjeduje, o čemu govore i brojni uspjesi djece na natjecanja diljem Hrvatske i šire, kazala ja Glasovac. Nove prostore blagoslovili su porečki kapelani Ector Bernardez i Mladen Pranjić, dok je sve okrunjeno rezanjem vrpce od strane Štifanića i Glasovec, nakon čega je uslijedio obilazak škole i koncert učenika u novoj koncertnoj dvorani. Svečanost otvaranja svojim izvedbama uveličali su učenici škole, gudački orkestar, harmonikašica Romina Legović i Karla Sorčić, te gitaristica Antonieta Brajković.

Vrijednost projekta preko četiri milijuna kuna

Projekt dogradnje zgrade POU-a, tzv. faze C počet je prije nekoliko godina i kroz prijašnje faze projekta pokazalo se da je sistemom samofinanciranja POU dobilo kvalitetne prostore i učionice, te prodajom izgrađenih poslovnih prostora određenu zaradu koja se iskoristila za dovršetak projekta. Dogradnja zgrade POU-a fazom C za potrebe škole, posljednja je faza realizacije projekta. Ukupna vrijednost investicije faze C uključuje izgradnju i opremanje iznosila je 4,038 milijuna kuna, a financirana je najvećim dijelom iz prodaje poslovnog prostora, izvora Grada, zakupa poslovnog prostora i ostalih izvora. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter