Poreč se vratio u doba raskošnog baroka

Otvorena porečka Giostra (M. MIJOŠEK)
Otvorena porečka Giostra (M. MIJOŠEK)

"I neka igre počnu", kazao je u petak navečer porečki podestat, odnosno gradonačelnik Edi Štifanić, a Trgom slobode zašuštale su barokne haljine, odjeknule konjske potkove i zagrmjelo udaranje dobošara. Tako je službeno počelo osmo izdanje porečkog povijesnog festivala Giostra, koje se prema izvornim arhivskim zapisima u ovom gradu održavao još davne 1745. godine.

Defile giostranata

Nakon mnogih priprema u kojima je sudjelovalo više od dvjestotinjak Porečana, okupljenih u Društvu prijatelja Giostre, veliki je trenutak konačno stigao - ceremonija otvaranja i prilika da svatko pokaže vještine kojima je ovladao. Jer nije riječ samo o promenadi, giostranti su svladali i način ophođenja, običaje i naučili o povijesti svoga grada, da bi svoja znanja prenijeli i svakom znatiželjniku. Nakon okupljanja na gradskoj rivi, praćeni brojnim pogledima i blicevima fotoaparata pučana - turista i domaćih prolaznika, barokna povorka giostranata i njihovih gostiju prodefilirala je starogradskom jezgrom i okupila se na, kako zapisi kažu "piazzale fora le mura", odnosno današnjem Trgu slobode.

Povijest i delicije

Tamo je ove godine postavljen i trodnevni sajam Fiera Franca Triduana - sajam na kojem lokalni proizvođači domaćih i autohtonih proizvoda nude svoje delicije i ukrasne predmete obučeni u povijesne kostime, a nose i prava povijesna imena. Prvi igrokaz održan je odmah nakon otvorenja u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine, pod nazivom "Oštarija poli Franka" o zanimljivoj zgodi poznatog zavodnika Casanove u Poreču.

U subotu, drugog dana Giostre program će se odvijati na Trgu slobode, a u večernjim satima svi se spuštaju u uvalu Peškera gdje će se u 20 sati održati viteški turnir u kojem će 12 konjanika svoje vještine iskazati gađanjem koljem u metu. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter