Pomama za palačinkama iznenadila organizatore

Festival palačinki u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Festival palačinki u Pazinu (A. DAGOSTIN)

Već dugi niz godina nije se toliko ljudi sjatilo u pazinski dom kulture na jedan tematski festival kao što je to bilo u subotu tijekom čitavog dana na prvom Festivalu palačinki u Pazinu.

Poklopilo se vrijeme, dan gradskog zaštitnika Svetog Nikole, subota, a možda je ipak ponajviše zaslužan bogati program priredbe koji je bio namijenjen zajedničkom obiteljskom pohodu u pazinski Spomen dom gdje se već od 11 sati u dupkom punoj velikoj dvorani započeo prikazivati besplatni animirani film "Spašavanje Djeda Mraza". I tako, dok su klinci uživali u prigodnom crtiću roditelji su se dotle slastili raznim palačinkama na glavnoj kuhinji manifestacije ili pak na popratnim štandovima.

No, do vruće palačinke nije bilo lako doći pošto je tijekom cijelog dana, kako ujutro tako i predvečer, na glavnom šanku vladalo upravo opsadno stanje. Kuhari Robert Perić i Igor Ciceran s brojnom ekipom pomoćnika jednostavno nisu stizali ispeći dovoljan broj palačinki, jer se očekivala daleko manja navala na slastice. Organizatori su stoga dodatno angažirali lokalne ugostitelje iz pazinskog hotela Lovac, zalogajnice La marenda, bistroa Pod lipom te agroturizma Stara štala u Borutu, pizzerije Rotonda u Lindaru i koji su u Spomen dom dopremali upravo ispečene palačinke što je ipak nešto smanjilo gužve, ali je jedan dio posjetitelja ostao nezadovoljan. Ipak, radi se o prvom festivalu kada nisu rijetki propusti, a i organizatori su se na vrijeme sjetili dopustiti da posjetitelji koji su izgubili strpljenje mogu vratiti bonove i dobiti svoj novac nazad.

Iako još nisu zbrojili sve račune organizatori nam kažu da je prodano oko 5.000 bonova za palačinke, a po prilici je moglo biti isto toliko posjetitelja. Nudile su se slane, slatke, pečene na tavi i u peći, pržene i "dječje" palačinke, torte od palačinki, kao i Pazinska palačinka s posebnom recepturom. Na prodajnim štandovima nudili su se tradicionalni poljoprivredni proizvodi Istre, dok su lokalni ugostitelji predstavili vafle, tortilje, palačinke s tartufima te slatke i slane palačinke. Tijekom dnevnog programa predstavljene su također aktivnosti Lokalne akcijske grupe "Središnja Istra", a goste je zabavljao glazbeni duo "Stand by".

Tijekom čitavog dana djecu su igrama animirale volonterke Društva "Naša djeca", a posjetitelje je komentarima zabavljao pjevač i voditelj Šajeta. U poslijepodnevnim satima nastupila je dječja vokalna skupina iz udruge Vocalistra, a veliku je dvoranu Spomen doma ponovo ispunila publika kako bi pogledali predstave "Palačinka mog života" Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, "Avanture sv. Nikole" u izvedbi dječjeg kazališta Šareni svijet te konačno igrani film "Chef". Mališane je posebno razveselio dolazak Svetog Nikole. Organizator događaja bio je Grad Pazin, LAG "Središnja Istra" i Pučko otvoreno učilište Pazin. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter