Pokakane dječje pelene pred gradskom palačom

Pokakane pelene i otvoreno pismo pred Gradskom palačom (M. MIJOŠEK)
Pokakane pelene i otvoreno pismo pred Gradskom palačom (M. MIJOŠEK)

Ostavljanjem pokakanih pelena i otvorenog pisma upućenom gradonačelniku i gradskim vijećnicima pred vratima Gradske palače na Forumu, u ponedjeljak je skupina roditelja izrazila nezadovoljstvo nedavnim odluka Grada: poskupljenjem vrtića, ukidanjem popusta za drugo dijete, smanjenjem sufinanciranja za korisnike dječjeg doplatka te ukidanjem besplatnog prijevoza učenicima.

Ukidanje popusta za drugo dijete

- Obraćamo se zbog odluka kojima na sramotan način udarate na džepove najranjivije skupine društva - djece i nas roditelja. To je bezobrazan, katastrofalan način punjenja proračuna jer se s djecom najlakše manipulira i smatramo da ste nas ucijenili jer i sami znate da djeca moraju imati što im je najpotrebnije, istaknuli su u otvorenom pismu nezadovoljni roditelji koji ukazuju da Pula ne zaslužuje naziv "Grad - prijatelj djece".

"Nakon podizanja prireza i povećanja udjela roditelja u plaćanju cijene vrtića koja je sada 690 kuna, ukidanja popusta od 20 posto za drugo dijete u vrtiću, smanjenje postotka za dječji doplatak, još ste ukinuli i besplatni prijevoz za pulske osnovnoškolce koji stanuju tri, odnosno pet kilometara od kuće”.

"Ove odluke su tsunami za naše obiteljske proračune", poručuju roditelji, i napominju da je zaista degutantno u isto vrijeme uložiti 1,8 milijuna kuna u novogodišnju dekoraciju, a s druge strane otkinuti od usta najmlađih koja su pak česta adresa kada se skupljaju politički bodovi. "Dragi gradonačelniče i vijećnici, niste li spremni štedjeti na svojim troškovima, honorarima, automobilima, domjencima PR agencijama i ostalom luksuzu u vrijeme krize, budite barem moralni kada je u pitanju naš novac jer mi vas plaćamo, i ne dirajte našu djecu", poručili su roditelji.

Izračun subvencije prema primanjima

Gradonačelnik Boris Miletić rekao nam je da je čuo za prosvjed roditelja, a da će njihovo pismo pročitati čim stigne u Pulu. Žao mu je, kaže, zbog mjera koje je Pula bila primorana učiniti zbog  porezne reforme i gubitka dijela prihoda, a da očuva društveni standard.

- Prvo moram pročitati zahtjeve roditelja, potom sačekati kraj prvog kvartala da vidimo precizno efekte porezne reforme i jesu li ove nepopularne mjere dovoljno amortizirale te efekte da očuvamo navedeni standard, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako je naložio i simulaciju izračuna visine subvencije prema imovinskom cenzusu, a na tragu prijedloga vijećnika Valtera Boljunčića. - Smatram da roditelji s većim primanjjima mogu podnijeti veći teret nego oni s manjim primanjima.

Zahtjevi nezadovoljnih roditelja

- Smanjenje cijene vrtića za iznos obroka kad dijete nije prisutno zbog bolesti ili godišnjeg odmora;

- Vraćanje dosadašnje subvencije prijevoza osnovnoškolcima;

- Vraćanje 20 posto popusta u plaćanju vrtića za drugo dijete i na svako slijedeće;

- Poticajniju natalitetnu politiku Grada Pule (500 kuna po novorođenom djetetu je premalo)

- Vraćanje popusta od 50 posto u cijeni vrtića za korisnike dječjeg doplatka. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter