Pogo i štikle idu zajedno

Koncert grupe Hladno pivo u Umagu (M. MIJOŠEK)
Koncert grupe Hladno pivo u Umagu (M. MIJOŠEK)

Umjesto 25 godina koliko slavi umaški teniski festival postpunk band Hladno pivo iz Zagreba darovalo je u dva puna sata publici čak 29 pjesama koje su se kretale od prvih pjesama benda, preko najpoznatijih hitova, do onih s najnovijeg albuma, ne nužno tim redom.

Atmosfera u brojnoj publici je bila skladna, ali neobična jer su se pomiješali žestoki fanovi benda s mirnijom i dobno starijom publikom ATP-a što je odmah primijetio frontmen Mile Kekin komentirajući da se među publikom miješaju pogo (plesno razbacivanje) i štikle.

- Samo se nemojte ozlijediti, nije dobro za marketing, cinično je komentirao Kekin koji je ipak vjernoj publici uslišavao želje za pjesmama koje su dovikivali tijekom koncerta tako da je malotko mogao nezadovoljan otići s ovog vrlo dobrog koncerta. Krenuli su u revijalnom tonu, kakav je bio i egzibicijski teniski meč na otvorenju ATP-a zbog kojeg je koncert odgođen sat vremena, s pjesmom "Šamar", da bi se odmah na njega nadovezali pjesmom "Svijet glamura" za koju iz benda smatraju da je primjerena upravo umaškom teniskom događaju. Nakon "Kaže stari" što nam fali publika je zatražila "Bubašvabe" na što je Kekin kazao da će prvo ići ozbiljnije pjesme s porukom.

I bješe tako, jer je nakon pjesme "Sreća", uslijedila ona naziva "Pravo ja" kojom bez zlonamjernosti ismijava čitav jednu društvenu mladenačku subgrupu. Mora se spomenuti da je ispočetka bilo nešto problema s tehnikom zvuka, pa je glazba povremeno stvarala šumove, ali je to vrlo brzo riješeno. Za sve turiste i "industriju koja nas jedino može spasiti" uslijedila je "Zimmer frei" koja veliča vrline turizma, a zatim su se redali "Ljetni hit", "Messi", rječju i glazbom retropankerska "Biološki sat", da bi prvi set završio nostalgičnom, ali snažnom, "Na ovim prostorima", u kojoj proziva kvalitete i mane naših ljudi. Onda je došao red na starije pjesme u koje su "pivaši" krenuli s "Bubašvabama", pa "Pjevajte nešto ljubavno", da bi vrhunac tog dijela koncerta doseglo sa "Supermanom". Da ne bi koncert prerano izgorio (po običaju su se u zrak bacale prazne plastične čaše ne više hladnog piva) na loptu su stali s "Jednim osmijehom", duhovitim pjesmama inspiriranim maliganima: "Pijan", "Konobar", "Mlohava čuna", a zatim su slijedile popularna "Kirbaj i kotlovina", "Carstvo Pasea" i "Ne volim te".

Vrhunac koncerta dogodio se prilikom pjesme "Teško je ful biti kul" kada su momci iz HP-a u sporednom prolazu ugledali maskotu Štrumpfa, a već samo trenutak kasnije frontmen Kekin ga je dovlačio na pozornicu što simpatičnom liku nije smetalo. Štoviše, pokazao se kao nadareni plesač koji je atmosferu u publici dodatno podignuo spretno plešući na poznati hit. "Samo za taj osjećaj", "Nije sve tako sivo" i himna punku "Fur immer punk" nisu bile dovoljno dobre za okončati ugodnu večer, pa su pivaši pokušali završiti s "Ezoterijom" na što je publika zatražila već poslovični bis. Pa su se glazbenici vratili na binu sa "Soundtrack za život", "Trening za umiranje", "Pitala si me" te konačno "Planeta". Istinski kraj koncerta bio je soundtrack pjesme "Kad sunce opet zađe" kojom je evocirana uspomena na prerano preminulog frontmena KUD Idijota Branka Črnca Tuste. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter