Pod kontrolom požar u Zagrebu, šire se štetni plinovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatrogasci su pod kontrolu stavili požar koji je poslijepodne zahvatio otvoreno skladište tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru, ali još nije do kraja ugašen, doznaje se u javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

U gašenju je sudjelovalo šezdesetak vatrogasaca, oko 20 vatrogasnih vozila i helikopter, no zbog velikih količina ulja i guma vatra još nije potpuno ugašena.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da ozlijeđenih nema, no uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida.

Iz tvrtke C.I.O.S popodne su priopćili kako su u pomoć vatrogascima u stigle tri cisterne iz gradske podružnice Vodovod i odvodnja, a najavljen je i dolazak šest cisterni iz podružnice Čistoća. Također, očekuje se i dolazak helikoptera kako bi se požar ugasio iz zraka.

Upozoravaju i kako je netočna informacija, koja se pojavila u nekim medijima, da se na požarištu čuju eksplozije. "Nema nikakvih eksplozija niti detonacija na požarištu C. I.O.S.-a", navode u priopćenju.

Iz C.I.O.S.-a upozoravaju građane koji žive oko Jankomira da, osjete li miris dima, ostanu u zatvorenom prostoru, zatvore prozore i vrata te se klone blizine požarišta, budući da su tamo najveće koncentracije plinova.

Ured je danas nešto prije 14 sati dobio dojavu o požaru u postrojenju C.I.O.S. u Jankomiru (Josipa Lončara 15). Na terenu su dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Policijske uprave zagrebačke i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

C.I.O.S. grupa sakuplja i reciklira željezni i čelični otpad i ostale otpadne materijale. (Hina, snimili D. PONGRAČIĆ, B. KOVAČEV/CROPIX)

Šteni dimni plinovi u zapadnom dijelu grada

Zbog požara u skladištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada se šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obavještavaju se građani prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima, koji se šire s požarišta, te da zatvore prozore i vrata i ostanu u kućama i stanovima.

Ako netko nakon izloženosti dimu osjeti bilo kakve probleme i simptome, potrebno je odmah javiti se svom liječniku ili pozvati hitnu medicinsku pomoć. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter