Počinje rušenje napuštene zgrade Medicinske škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas počinje rušenje zgrade Medicinske škole u Ulici Rižanske skupštine u Puli. Obuhvatit će kompletno uklanjanje postojeće napuštene zgrade. Uvođenje izvođača u posao rušenja održano je u ponedjeljak, a izvest će ga pazinska tvrtka Vladimir Gortan d.d. koja je odabrana sukladno bagatelnom postupku Medicinske škole Pula te je dostavila najpovoljniju ponudu u sveukupnom iznosu od 185 tisuća kuna s PDV-om. Usluga nadzora povjerena je firmi Singrad d.o.o. iz Poreča, a usluga obavljanja poslova koordinatora II firmi Assequi grupa d.o.o. iz Pazina.

Zlouporaba i devastacija građevine

Pulska Medicinska škola još je u lipnju prijavila početak izgradnje nove škole u skladu s aktima o gradnji. Izvedeni su pripremni radovi na gradilištu, radovi unutarnjeg rušenja te deinstalacije opreme i uređaja, čime se, kažu iz Istarske županije, spriječila možebitna opasnost po okolinu. Izvođač je i tada bila tvrtka Vladimir Gortan.

Ovoga puta rušenje stare napuštene škole, pojašnjavaju iz Županije, odabrano je kao najbolje rješenje da bi se obustavila daljnja zlouporaba i devastacija građevine od strane nesavjesnih osoba. Stoga je prijavljen nastavak građenja, odnosno cjelokupno rušenje postojećeg objekta. Predviđeno trajanje rušenja i čišćenja gradilišta je 13. siječnja 2017. godine.

Inače, zgrada Medicinske škole koja će se danas početi rušiti prazna je već šest godina, kada su učenici preselili u zgradu biše kirurgije Opće bolnice, koju je Županija renovirala s milijun kuna. Naime, Medicinska škola je tu školsku godinu 2010./11. započela u novouređenim prostorima u zgradi bivše kirurgije za što su dobili i suglasnost nadležnog ministarstva. Izradom projektne dokumentacije i dobivanjem potrebnih dozvola te privremenim preseljenjem škole na novu lokaciju obavljena je kompletna priprema za početak gradnje zamjenske školske zgrade. No, nadležni ne uspijevaju osigurati financijska sredstva.

Županija se nadala gradnji nove Medicinske škole kroz projekt javno-privatnog partnerstva, ali se to nije ostvarilo, pa se čak razmatrala i mogućnost da se uredi škola u nekim objektima stare bolnice, ali to se pokazalo neisplativo. Projekt izgradnje Medicinske škole prihvatilo je još 2013. godine pulsko Gradsko vijeće.

Današnje rušenje zgrade u Ulici Rižanske skupštine, koja je izgrađena 1957. godine i ima samo četiri učionice s pratećim prostorima ukupne neto površine 467 kvadrata koja je zbog dugogodišnjeg neodržavanja bila u derutnom stanju, barem će zaustaviti daljnju devastaciju. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter