Plesnjak u ritmu dixielanda

Stari mački (T. TIDIĆ)
Stari mački (T. TIDIĆ)

Dugogodišnje prijateljstvo i suradnja dva velikana jazza - hrvatskog vibrafoniste Boška Petrovića i slovenskog gitariste Primoža Grašiča - rezultiralo je suradnjom i dviju jazz škola u organizaciji ovih glazbenika, i to grožnjanske i one iz Kranja, a to se pak pretvorilo u suradnju i prijateljstvo dvaju gradova. U sklopu festivala Jazz is Back! BP, u utorak se održala večer pod nazivom Jazz Kamp Kranj, a nastupio je interesantan slovenski sastav Stari mački.

Svi članovi benda imaju poprilično životnog i glazbenog iskustva, a predstavili su zanimljiv repertoar dixieland glazbe i jazz standarda, poput "Nobody Knows The Trouble I've Seen", "Just A Gigolo", "Dream a Little Dream For Me"… a veselu koncertnu večer, u kojoj su publiku namamili na pjevanje i ples, zaključili su svevremenskim hitom "When The Saints Go Marching In". Ovaj sastav je osnovan prije desetak godina, a većina članova su umirovljenici - kako saznajemo od članova benda, oni su davno kao studenti svirali na plesnim zabavama, no životni putevi su im se u jednom trenutku razdvojili. Kad su otišli u mirovinu, odlučili su nastaviti gdje su stali, a kako se moglo vidjeti na koncertu u utorak, itekako uživaju u zajedničkoj svirci.

Koncertnu večer otvorili su polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, koji umijeće jazza uče već desetak dana u Grožnjanu.

U srijedu je u 21.30 sati na programu festivala Jazz is Back! BP koncert sastava Doubletrio, kojeg čine Karlheinz Miklin, Ewald Oberleitner i Howard Curtis. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter