Peci brže, baci više, napravi slađe

Oprez - palačinke u zraku (D. MEMEDOVIĆ)
Oprez - palačinke u zraku (D. MEMEDOVIĆ)

Pobjednice 3. natjecanja u pečenju palačinki koje se u nedjelju održalo u Fažani su Aleksandra Pekica i Milena Predan. Timovi, njih pet, takmičilo se - uostalom manifestacija se i zove "Brže, više, jače" - u tome tko će ispeći više palačinki u pet minuta, tko će baciti više palačinku i okrenuti je u zraku, a da ne padne na tlo, i tko će napraviti slađu i ljepše dekorirati slasticu.

Nakon što je žiri zbrojio bodove svih pet ekipa i proglasio pobjednike, drugo je mjesto dodijelio Valentini i Ivanu Jurcanu, a treće Ani Moscarda i Ediju Žeravici. Zbog palačinki se na trgu kod spusta za barke stvorila prava gužva, a mnogi su turisti htjeli vidjeti o kakvom se to bučnom i dinamičnom natjecanju radi. U takvom se šušuru natjecanje teško moglo pratiti iz blizine, a tko se i progurao do kuharskog ringa, riskirao je da, tijekom discipline okretanja palačinke u zraku, dobije nepečenu smjesu na glavi, što s aspekta zabave i nije loše za ostale.

Cjelovečernje zbivanje, zapravo sve pod kapom 12. Fešte od kužine u režiji Turističke zajednice Fažane, bilo je posvećeno i nešto mirnijem ritmu, barem kada je kuhanje u pitanju. Na trgu ispred crkve održavao se Festival istarske maneštre na kojem je 10 ugostitelja iz Valbandona i Fažane, uključujući i fažanske penzionerke, svako na svoj način, pripremali tradicionalno istarsko jelo.

Maneštre su se posluživale iz velikog glinenog posuđa, a nudila se s kukuruzom, s koromačom, miješana, s kobasicama, s farom, od slanca, od mišancije, neizbježna jota i pašta-fažol. Unatoč cijeni porcije od 20 kuna, maneštre su brzo podijeljene i pojedene na starom molu - do zadnje kacijole.

Kada je u pitanju tradicija, fažanske manifestacije ne mogu proći bez prikaza starih zanata za što su se potrudile starije Fažanke koje su demonstrirale umijeće izrade raznih vrsta domaće pašte, kao što su fuži i pljukanci. Kod ribarske kućice demonstrirale su kako su se nekada u primorju obavljali kućanski poslovi poput pranja robe i peglanja.

Posjetitelji su mogli vidjeti i kako nastaje kruh, počevši od mljevenja zrna žita, organizirane su radionice za posjetitelje, etnografska izložba o ognjišću i kužini, nudili su se tradicionalni gastronomski proizvodi.

A dok su se žene, kao i u ne tako davnoj prošlosti bavile isključivo kućanskim poslovima, muški su igrali na karte. Na turniru u briškuli karte je ukrstilo više parova, a pobjedu su odnijeli Drago Benčić i Zdenko Družetić. Drugi su bili Stefano Chersin i Josip Slavčić, a treći Zdravko Gerić i Edi Janko. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter