Pazinske folklorašice imaju najbolje šugo od pulaštri

Adrijana Šolić, Marija Marinčić i Gracijela Škrlj s Denisom Damijanićem (M. RIMANIĆ)
Adrijana Šolić, Marija Marinčić i Gracijela Škrlj s Denisom Damijanićem (M. RIMANIĆ)

Kuharice, članice Folklornog društva Pazin Marija Marinčić, Gracijela Škrlj i Adrijana Šolić pripremile su najukusnije šugo od kokoši na 6. festivalu od pulaštri održanom minule subote u Funčićima, selu u općini Gračišće nedaleko od Lindara.

Tako je odlučio žiri u sastavu Stanislav Poropat, profesor kuharstva, Mirjana Đurđević, književnica, Darinka Macuka, kuharica i novinari Davor Šišović i Mirjan Rimanić.

Ocjenjivao se okus, miris i opći dojam šuga, a uz ono Folklornog društva Pazin, nagrade su dobila šuga ekipe "La marenda" iz Pazina i Turističke zajednice Čavle. Na ovogodišnjem Festivalu od pulaštri umijeće kuhanja šuga od kokoši, zapravo mesa pilića ili pulaštra, predstavilo je 12 ekipa. Uz laureate kuhale su još ekipe: "Davido" i "Zaprežićke" iz Funčići, "Dragućska vala" iz Krpani, "Calimero" iz Tinjana, "Galeti+…", "Ko-ko bez Šanel" iz Stihovići, OPG Turčinović iz Brečevići, "Poljanci" iz Zabrežani i DVD Žminj.

Pripreme za kuhanje šuga, koja su se počela kušati oko 19 sati, započele su već oko 14 sati, jer kuhalo se, kao nekada, na štednjaku na drva. Glavni sastojak je bilo meso domaće kokoši, a sve ostalo prepušteno je umješnosti i iskustvu kuhara. U tomu se i skriva tajna bogatstva okusa i mirisa svakog pojedinog šuga - iako je svako šugo koje je stiglo pred žiri bilo kokošje, svako je bilo drugačije. Neka su bila gušća, neka rjeđa, neka začinjenija, neka crvenija, neka zagasitija, a neka čak i pomalo egzotična. U svakom slučaju, sva su za kušanje bila zanimljiva.

Dok je žiri bio zaokupljen kvalitetom šuga, posjetitelji, koji su se okupili u velikom broju, sva su ta jela mogli kušati po cijeni od 20 kuna za obrok. Naravno, uz šugo mogli su birati, fuže, njoke, makarune ili palentu. Tako su svi oni koji su odlučili posjetiti Festival od pulaštri u Funčićima doista su mogli uživati u domaćoj, tradicijskoj tjestenini.

Šugo od pulaštri nekoć je redovito bilo na jelovniku radnika koji su u ovo doba godine vršili žito. To je šugo bilo plaća prašnjavim i znojnim ljudima kada bi nakon vršidbe žita posjedali oko stola u sjeni krošnje murve, ladonje ili brijesta.

Ne bi li se barem dio ove tradicije zadržao, Festival od pulaštri prije šest godina pokrenuli su Denis Damijanić iz Funčići, Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće, i Drago Orlić iz TZ-a Istarske županije. Ovaj festival predstavlja nastojanje da se to specifično jelo sačuva kao istarska gastronomska posebnost. Koliko su u tomu uspjeli najbolje svjedoče posjetitelji, kojih je iz godine u godinu na festivalu u Funčićima sve više. Možda je razlog tomu činjenica da se šuga kuhaju isključivo od kokoši hranjenih domaćom, prirodnom hranom, a ne prerađenom. Zato su Ivan Mijandručić i Denis Damijanić nagrađenim ekipama uz priznanja darovali i - kokoši.

Osim u pripremi tradicijskog šuga od pulaštri, u Finčićima su se za “Najbolje pulaštre u pljočkanju” natjecala 24 pljočkara iz raznih krajeva Istre. Najbolja ekipa u ovoj pučkoj igri bili su Alen Mogorović, Branko Družeta i Mladen Šugar, drugi su bili Zlatko Makovac, Robi Zović i Samir Hafizović, a treći Franko Travalja, Mario Orbanić i Filip Krajcar.

Na malonogometnom turniru u Funčićima natjecalo se 16 ekipa - pobjedu je odnijela ekipa "Palada" iz Žminja, druga je bila ekipa Višnjana, a treći su bili domaćini iz Funčići. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter