Paviljon sjećanja na proboj i žrtve Jasenovca na Forumu

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe u srijedu je na pulskom Forumu svečano otvoreno privremeno spomen-obilježje pod nazivom "Paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac", koje je dosad bilo izloženo u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Puležani takozvani "Crni paviljon" ga na glavnom gradskom trgu mogu razgledati sve do 29. lipnja.

Događaju su prisustvovala i dvojica autora - Saša Šimpraga (koncept) te David Kabalin (arhitekturu paviljona) - koji su održali i predavanje na temu "Čitanje grada". Treći autor, Niko Mihaljević zaslužan je za dizajn. Za dolazak Paviljona u Pulu zaslužno je Društvo arhitekata Istre, pod pokroviteljstvom Grada Pule, a u suradnji sa županijskim Vijećem srpske nacionalne manjine i Srpskim kulturnim centrom u Istri, Ministarstvom kulture, Istarskom kulturnom agencijom, Uljanik grupom d.d. te u suradnji s Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba.

Spomen-obilježje se odnosi na dva događaja koja su 22. travnja 1945. godine obilježila stravičnu povijest logora Jasenovac. Tada je, naime, nekoliko stotina golorukih logoraša krenulo u proboj jedne od logorskih zgrada. Od njih 670 do slobode ih je uspjelo doći samo 89. Istog dana u proboj je krenulo i 167 zatočenika Kožare, a preživjelo ih je tek dvanaest.

Paviljon je malen, ali pruža izuzetno intenzivan doživljaj. Formiran je od jelovih dasaka koje su dijelom paljene da bi izgledom i mirisom asocirale na prezentirane događaje. Posjetitelji koji u njega uđu mogu osjetiti i miris zemlje, hodati po tlu koje prigušuje korake te osjetiti potpunu izolaciju na trgu koji je inače vrlo živ.

- Crni paviljon posvećen je, ne klasičnom pijetetu za žrtve terora kao takve, kao pasivnom subjektu, već činu proboja te obilježava memoriju na jednu akciju, a kao takav izvrstan je primjer suvremenih pristupa izgradnji kulture sjećanja, naveo je Emil Jurcan, predsjednik Društva arhitekata Istre. Činu svečanog otvorenja prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek, a nastupio je i zbor Praksa. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter