Papa: Budućnost BiH graditi dijalogom i povjerenjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo poručio je u subotu u Sarajevu kako se Bosna i Hercegovina dalje može graditi i učvršćivati mir u njoj samo temeljem dijaloga, izgradnje povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

"Prijeko je potreban strpljivi dijalog", kazao je Sveti Otac u izjavi nakon razgovora što ih je vodio s trojicom članova Predsjedništva BiH na početku svog državničkog i pastoralnog pohoda toj zemlji. Kazao je kako je radostan što je došao u grad koji je puno propatio u sukobima u prošlom stoljeću a sada ponovo postao grad dijaloga i suživota prešavši iz kulture rata u kulturu susreta.

"Sarajevo i BiH imaju posebni značaj za cijeli svijet", kazao je Papa, govoreći o zajednicama u tom gradu i zemlji koje su bogate vrijednostima i ponosne na tradiciju. O Sarajevu kao Jeruzalemu Europe svjedoči i njegova arhitektura kao i prožimanje različitih vjerskih objekata.

"To uvijek zahtijeva da se iznova grade novi mostovi", poručio je Sveti Otac dodajući kako je to poticaj za novim razgovorom uz poštivanje svakog pojedinca.

"Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga", kazao je Papa dodajući kako mu je drago vidjeti postignuti napredak u BiH no dodajući kako se dostignutim ne smije zadovoljiti i mora se raditi na daljem učvršćenju mira i uzajamnog poštovanja. Kazao je kako je u tome nužna suradnja međunarodne zajednice a posebice Europske unije ali i svih drugih koji djeluju u BiH jer je BiH dio Europe. Uspjesi i drame BiH, kako kaže Papa, potpuno se uklapaju u drame i uspjehe Europe.

"U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad kao i srdačni i bratski odnosi između židova, muslimana i kršćana i drugih vjerskih zajednica imaju važnost koja seže daleko izvan granica BiH. Ovime se svjedoči cijelom svijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općeg dobra", poručio je papa Franjo.

Dokaz je to kako se čak i najdublje rane mogu zacijeliti zajedničkim hodom, kazao je Papa dodajući kako je upravo tu nadu vidio u susretu s dječicom u sarajevskoj zračnoj luci. Pozvao je na suprotstavljanje onima koje je nazvao divljacima zbog nastojanja da iz svake različitosti proizvedu nasilje. Odgovorni političari, kako je kazao, pozvani su na plemenitu zadaću biti prvi koji će služiti svojim zajednicama radeći prije svega na očuvanje temeljnih ljudskih prava među kojima ima istaknuto mjesto vjerska sloboda. Papa Franjo je rekao i da je prijeko potrebna stvarna jednakost svih građana pred zakonom bez obzira na njihovo podrijetlo i pripadnost kako bi se svi osjećali u potpunosti dionicima javnog života, uživajući ista prava.

Katolička Crkva sudjeluje u projektu materijalne i moralne obnove BiH, kazao je Papa, najavivši kako će ona nastaviti svjedočiti svoju posebnu skrb za potrebite te pomagati dijalog u cilju mira i razvoja.

"Molim se Svevišnjem za mir i blagostanje, za Sarajevo i za cijelu BiH", poručio je na kraju papa Franjo. Ivanić Papin posjet nazvao jednim od najvažnijih poticaja koji je BiH mogla dobiti Papinu su poruku saslušali gotovo svi istaknutiji članovi bosanskohercegovačkog državnog i političkog vrha pozdravivši je pljeskom a predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako njegovu zemlju kao susretište različitih civilizacija i kontrasta obilježavaju jake emocije.

"Ovo je mjesto spajanja i razdvajanja Europe i Azije, Istoka i Zapada", istaknuo je Ivanić dodajući kako je u njoj manje homogenosti nego u drugim dijelovima Europe no ipak je prožeta njenim duhom i zajedničkim životom.

"Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija a to je velika kušnja za sve u kojoj se svakoj žrtvi mora dati smisao u cilju gradnje mira, slobode i dostojanstva", kazao je Ivanić. Dodao je kako u BiH vjeruju da je vrijeme netolerancije prošlo i da su naučene lekcije iz prošlosti. Istaknuo je kako pune ravnopravnosti građana u BiH još nema i na tome se mora raditi baš kao i na suradnji sa susjedima.

"Nadamo se da su vrata EU otvorena za sve zemlje jugoistočne Europe koje kroz proces suštinskih reformi trebaju postati njenim članicama. U tome Vaša Svetosti očekujemo potporu", kazao je Ivanić Papi nazivajući ga poglavarom koji promovira skromnost, toleranciju i ljubav.

"Ovaj je posjet jedan od najvažnijih poticaja koje smo mogli dobiti", kazao je Ivanić izrazivši uvjerenje kako će Papon pohod doprinijeti da se ljudi u BiH bolje razumiju i da više surađuju. Po završetku službenih razgovora papa Franjo i članovi Predsjedništva BiH zajedno su izašli pred ulaz zgrade u kojoj je sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha gdje je Sveti Otac pustio iz kaveza šest bijelih golubica kao simbole mira.

"Mir vama", kazao je tada Sveti Otac što su okupljeni građani ponovo pozdravili burnim pljeskom. Papa se nakon toga u automobilskoj koloni u kojoj je ovoga puta bio u poznatom otvorenom papamobilu uputio ka stadionu Koševo kako bi tamo zajedno sa 67 tisuća hodočasnika predvodio misno slavlje. Uz papu Franju tim je povodom na Koševo stiglo i pet kardinala, 40 nadbiskupa i biskupa te 800 svećenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter