Otvorena dovršena dionica Šijana - Peličeti

Otvorena dovršena dionica Šijana - Peličeti (D. ŠTIFANIĆ)
Otvorena dovršena dionica Šijana - Peličeti (D. ŠTIFANIĆ)

U utorak u poslijepodnevnim satima u cijelosti je otvoren novi četverotračni ulaz u Pulu na dionici Šijana - Stancija Peličeti. Konačno uređen i moderan ulaz u grad u duljini od kilometar i pol, uz rekonstrukciju postojeće dvotračne prometnice, sadrži i novu dvotračnu prometnicu, te dva omanja kružna toka, tzv. turbo-rotora s delineatorima, koji sprječavaju prelazak iz jedne u drugu traku unutar rotora. Rekonstrukcijom državne ceste D-66, kao i rješenjima rotora na skretanju za Konzum i Mimu, te na Stanciji Peličeti, ostvarena je puno veća protočnost, ali i sigurnost, u prometu.

Sivi betonski delineatori

Već po puštanju prometa na dionici promet se odvijao bez ikakvih poteškoća, rekli bi čak izvrsno. Gotovo svi vozači, osim jednog koji je iz vanjske trake skrenuo u unutarnju na rotoru kod skretanja za Konzum, prolazili su novim kružnim tokom po pravilima. Nikakvih poteškoća nije bilo. Jedina "zamjerka", ukoliko se to uopće može tako nazvati, može biti što betonski delineatori koji razdvajaju dvije vozne trake u samom rotoru, nisu u nekoj, narančastoj ili crvenoj boji, po mogućnosti jače izraženoj. No, kada se samo malo vrati u prošlost i prisjeti kakve su se gužve stvarale na nekadašnjem skretanju za Mercator, pogotovo u ljetnim mjesecima, rješenje koje je od utorka pušteno u promet vozačima je sasvim sigurno idealno.

Dionica je otvorena nakon što je suhi ponedjeljak iskorišten za odrađivanje jedinog preostalog posla na ovoj dionici - asfaltiranje novog kružnog toka na Stanciji Peličeti, u utorak ujutro je, u utrci s kišom koja nam i predstoji do kraja tjedna, iscrtana signalizacija. Stoga je poslijepodne prometnica u cijelosti puštena u promet. Kako ističe voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta Ivan Davidović, zajednici izvođača radova Viadukt, GP Krk i Stramag sada preostaje zgotoviti novu pristupnu cestu za naselje Ilirija te urediti zelene površine na dionici.

Da bi se upozorilo pulske vozače na novu situaciju u prometu postavljena je prometna signalizacija koja ukazuje na prometovanje novim rotorima. Ona ukazuje da je potrebno prije samog ulaska u rotor prestrojavanjem odabrati željeni smjer i stoga će na početku vozači trebati dobro pratiti znakove postavljene uoči svakog kružnog toka. Usto, privremeno je postavljeno ograničenje brzine, a saznajemo da će na dionici od rotora do rotora ona kasnije biti dozvoljena na 70 kilometara na sat. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter