Orade, gljive i cuke u prvom planu

Fažanski Gušti i delicije (D. ŠTIFANIĆ)
Fažanski Gušti i delicije (D. ŠTIFANIĆ)

Oradele na gradele, brodet od orade s palentom, pljukanci s gljivama, neka su od jela primjerena ovim ranim jesenskim danima koja su se pripremala u nedjelju pod šatorom na fažanskoj rivi. Fažanski su ugostitelji u sklopu manifestacije "Fažanski gušti i delicije", spravljali jela od gljiva i orada, pa i bundeve, te ih nudili po popularnim cijenama.

Pod šatorom, podignutim za slučaj nevremena, iskazali su se kuhari gostionice Fasana te konoba Stara Konoba i Luna, a u svojim su objektima takva jela gostima nudili i Feral, Stara konoba, Amfora, Fasana, K&F, Plavi i Marina.

Pod pratnjom žive glazbe u šatoru su se odvijale i radionice OPG-a Milana Terlevića iz Sv. Lovreča pod nazivom "Čarolija kolača od bundeva", a u sklopu koje su se pripremale bućnice, kroasan, ružice te palačinke s nadjevom od bundeve i krostata od bundeve sa sirom. Svoje su proizvode iznijeli i proizvođači pršuta, sira, meda i ostalih autohtonih delicija. Na susjednom štandu Đino Tanković iz gljivarske udruge Sunčanica iz Banjola pred posjetitelje je iznio divlji svijet gljiva. Na toj izložbi mogle su se, unatoč lošoj gljivarskoj sezoni, razgledati uvijek atraktivne smrtno otrovna zelena pupavka, otrovna muhara ili zavodnica, ali i ekstra kvalitetni vrganji, turčini, lisičarke, sunčanice, krasnice, mliječnice…

Manifestaciju "Fažanski gušti i delicije" tijekom jeseni i proljeća organizira Turistička zajednica Općine Fažana u suradnji s lokalnim ugostiteljima s ciljem prezentacije sezonskih autohtonih jela, ali i sa željom da i izvan turističke sezone na fažansku rivu privuče brojne posjetitelje. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter