Opljačkan bankomat Erste banke u Karigadoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati počinitelj ili više njih je dignuo u zrak bankomat Erste banke u sklopu trgovine u Karigadoru u četvrtak oko 4 sata ujutro. Uslijed silovite eksplozije oštećen je dio trgovina, a bankomat je u potpunosti uništen. Prema prvim informacijama pljačkaš je uspio iz bankomata odnijeti za sada neodređenu svotu novca, a materijalna šteta je velika. Policija je tijekom jutarnjih sati obavila očevid na mjestu događaja. 
 
Trgovina poduzeća Univerz iz Novigrada je uslijed pljačke bankomata pretrpjela veću materijalnu štetu, a sam vlasnik Sandro Janko nam je kazao da je ovo zadnji put da na njegovoj trgovini vidimo bankomat, jer očito nosi nesreću.
- Ovo je prvi put da su opljačkali bankomat na mojoj trgovini, ali ovo je i zadnji puta, jer ga više tu ne želim, očito ne nosi ništa dobro. Do sada su provalnici pokušavali i ulazili u moju trgovinu no nisu uspijevali ništa ukrasti, a sada mi je uništen dobar dio trgovine. Trenutno ćemo sa daskama zatvoriti jednu stranu i donekle sanirati štetu. Da stvar bude zanimljiva i gotovo smiješna od svih stakala, okvira i limova koji su razneseni, ulazna vrata su ostala u potpunosti čitava. Uglavnom mi ćemo u petak biti operativni za naše klijente, a privremeno ćemo sanirati štetu. U trgovini od eksplozije imam štetu na kasi i trgovačkoj robi od oko 20-tak tisuća kuna, a ukupna sigurno prelazi 100 tisuća. Naravno, radi se o gruboj procjeni. Mislim na staklene stijene, okvire, plafonjere, plafon i ostalo. Neke dijelove nećemo moći niti ispraviti već ćemo ih morati zamijeniti, kazao nam je Janko.
 
Naime, Janko i njegovi djelatnici u trgovini su užurbano čistili i sređivali dijelove koji su pomaknuti ili oštećeni uslijed eksplozije. Ispred trgovine je odmah nakon očevida Janko angažirao građevinsko poduzeće koje je postavilo konstrukciju i počelo postavljati drvene oplate. Janko je radi cijelog događaja potresen, ali nema namjere sjediti sklopljenih ruku već su svi prionuli na posao jer trgovinu treba čim prije otvoriti. 
 
U posao policije se nema namjere miješati, a nada se da će čim prije doći do počinitelja. Jedna kuća koja se nalazi točno preko puta ceste je u vrijeme eksplozije bila prazna, a vlasnik je tek oko podneva došao iz Italije i nije nam imao što reći, osim što je cijeli događaj doživio sa zaprepaštenjem. 
 
Podsjetimo da je Istra bila u 2011. i 2012. godini žrtva brojnih pljački bankomata, a najviše na području Poreča. Tijekom 2011. policija je uhvatila grupu od šest osoba s Poreštine koja je odgovarala pred pazinskim sudom i osuđena je ukupno na sedam godina zatvora. Odgovarali su zbog provale u bankomat krajem siječnja u Tinjanu i desetak dana kasnije zbog provale u bankomat u Svetom Lovreču. 
 
Ukupna materijalna šteta na oba bankomata Erste banke i IKB-a Umag iznosila je oko 300 tisuća kuna. Na Staru godinu 2012. godine dogodio se pokušaj dizanja u zrak bankomata u Vlašićevoj ulici u Poreču za što su policija i odvjetništvo sumnjičili jednoga iz skupine provalnika koja je opljačkala prethodna dva bankomata. No, nakon provedenog suđenja isti je nepravomoćno oslobođen krivnje za to djelo. 

Pored ovog slučaja ostalo je otvoreno još nekoliko slučajeva pljačke bankomata, primjerice u Červar Portu i Donjim Špadićima, sve u Poreču i okolici. Srećom u niti jednom od brojnih slučajeva dizanja bankomata u zrak nije bilo ozlijeđenih osoba. (Mateo SARDELIN) 


Podijeli: Facebook Twiter