Od Priče o pobjedi do izrade vlastite knjige

Tako izgleda rad s lutkama
Tako izgleda rad s lutkama

Svakodnevno se debatira o tome kako djeca ne vole čitati i pisati, da samo igraju kompjuterske igrice i da su sve manje zainteresirana za pisanu riječ. Da tome nije uvijek tako, pokazao je okrugli stol na Monte Libriću naslovljen "Kako do inspiracije za pisanje", kojeg je vodila srednjoškolka Ema Radolović, a sudjelovali su učenici Mateja Kegelj i Filipa Stanojević iz OŠ Centar te Mark Marić, Gregor Petrović i Sara Šarić iz OŠ Kaštanjer.

Čitaju, pišu, glume

Ovi učenici su vrlo nadareni u čitanju i pisanju, a Mark je glumio i u "Malom princu", uspješnici Istarskog narodnog kazališta. Svi oni ističu da vole čitati te da su im prave, papirnate knjige draže od e-knjiga, ali isto tako navode da im lektira nije baš draga, jer je ponekad teška ili dosadna.

Filipa veli da voli čitati i e-knjige, a voli i pisati o aktualnim temama, ekologiji te izraziti svoje mišljenje. Ističe i da bismo trebali koristiti društvene mreže za korisne stvari, a ne samo za selfije. Mark voli glumu, ali voli i lijepo pisati, rukom, te potom sve to ukrašavati, dok Gregor, kada mu dođe inspiracija, upiše odmah u bilježnicu. Mateja Kegelj veli da su joj svi likovi plod mašte, a Sara voli novinarstvo kao hobi.

- Priče koje pišem su kombinacija mašte i stvarnosti, volim prenositi osjećaje na papir, ističe Gregor, dok Filipa više voli krimiće nego komedije.

Tehnike animacije lutaka

Jučerašnji dan počeo je piknikom s autoricom, Ivanom Adlešić Pervan i njezinom knjigom "Stepenice do neba", što je duhovita priča o odrastanju. Zatim je Rosie Kugli predstavila svoju "Priču o pobjedi", a riječ je o, kako smo mogli saznati tijekom predstavljanja, četvrtoj knjizi iz njezinog ciklusa o poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima, ovoga puta o Gordanu Kožulju, nakon knjiga o Ivi Majoli, Janici Kostelić i Kristijanu Curaviću. U ovoj knjizi Kugli, koja, kako je rekla, voli pisati do kasno u noć, pokazuje i dokazuje kako su na putu do cilja i svjetske slave, dakako osim talenta, nužni naporan rad, ustrajnost i čvrstoća karaktera.

"Ludi za lutkama" naziv je radionice koju vodi Giulio Settimo i čiji su protagonisti tijekom jučerašnjeg dana bili polaznici predškolske ustanove Rin Tin Tin. Pokazavši im kako se trebaju usredotočit na glas i pokrete, Settimo je u svojoj prezentaciji ujedinio mnogovrsne tehnike animacije lutaka, jer su i predstavljene razne metode animacije: od ginjola do marioneta, pa sve do jajavki i zijevalica.

Kreativno je bilo i na radionici Školske knjige pod vodstvom Miroslave Vučić i Željke Horvat-Vukelja, gdje su voditeljice pokazale kako nastaje knjiga, od autora koji je priču napisao, do urednika i procesa njezine distribucije. Tu im je dakako predstavljeno kako su sve faze proizvodnje zastupljene, od urednika do skladištara i tajnice nakladništva.

Kako nastaje knjiga

Sva su djeca sudjelovala u oslikavanju priče "Šuma Striborova", koja je bila prelomljena na 50-ak stranica i svaki je polaznik dobio jedan list koji je oslikao prema dijelu priče sa svoje stranice. Na kraju radionice, listovi su uvezani koncem i tako je nastala knjiga.

"Accelerated interactives stories" vesela je interaktivna radionica engleskog jezika za najmlađe, koju vode studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile pod mentorstvom prof. Adriane Beletić. Djeca najprije odgledaju lutkarsku-scensku igru na engleskom jeziku i potom putem zgoda glavnih likova opisuju mjesta, radnju i kostime te karaktere protagonista. U radionici "Lutke iz sjene" djeca su pod vodstvom Nenada Pavlovića i Hrvoja Seršića istražila svijet kazališnih sjena, a izrađene lutke i grafoskop poslužili su im u igri sjenama.

Naravno, osim sudjelovanja na radionicama, djeca su uživala i u razgledavanju knjiga. Dora Janković, Marija Čulić i Emili Gustović Polak iz Osnovne škole Tone Peruška rekle su da obožavaju knjigu "Cura na netu". I profesori koji smo tu zatekli rekli su da im je Monte Librić zanimljiv i poticajan.

Nakon Kakagrada - Kakakralj

Srđan Dragojević, redatelj filmova "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane", "Parada", prekjučer je u pulskom Circolu, kao gost Monte Librića u okviru festivalskog programa "Autor iz daljine", predstavio svoju hit-slikovnicu "Kakagrad", duhovitu priču o odvikavanju djeteta od pelena. Na pitanje koje su dječje knjige obilježile njegovo djetinjstvo, u odgovoru je nanizao: "Vlak u snijegu", "Družba Pere Kvržice", "Junaci Pavlove ulice", Nušićevi "Hajduci", "Tri mušketira", "Grof Monte Cristo", "20 000 milja pod morem", "Baf, vođa karavana", mnogo naslova koji su, na žalost, već zaboravljeni i koje djeca danas slabo čitaju. I stripovi, naravno, "Komandant Mark", "Blek Stena", "Poručnik Blueberry" i, prije svega, "Alan Ford".

Na pitanje što mali čitatelji "Kakagrada" mogu očekivati od nastavka priče, "Kakakralja", Dragojević je kazao: "O, zaista je dobro ispao 'Kakakralj'. Nadam se da će ga izdati i kod vas. 'Kakakralj' zaokružuje čitavu priču. Postojala je ideja da obje knjige izađu zajedno, kao jedna knjiga, no previše je to obimno štivo. Neki roditelji mi se žale, budući da je 'Kakakralj' nešto duži te da im treba i više vremena da ga djeci pročitaju. No, nije to baš neka zamjerka; malo više vremena sa svojim djetetom, ne može izaći na loše, zar ne?". (Vanesa BEGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter