Od 1.1. Puljani hidroavionom mogu do Raba i Splita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki pljesak brojnih okupljenih gostiju, uzvanika i građana Pule dočekao je danas na pulskoj rivi delegaciju koja je hidroavionom sletjela u pulski zaljev, predvođenu direktorom tvrtke European Coastal Airlines (ECA) Klausom Dieterom Martinom. Označilo je to ujedno i službeno otvaranje hidroavionskog pristaništa na rivi i početak hidroavionskog prijevoza koji će Pulu spajati s drugim jadranskim gradovima i otocima.

Nakon svečanog rezanja vrpce na pontonu koji se nalazi tik uz ulaz na Uljanik-otok, pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je sretan i zadovoljan što svjedoči povijesnom događaju slijetanja hidroaviona kojim se otvaraju mogućnosti za građane, turiste, ali i gospodarstvenike.

- Europski pilot-projekt uspostave veza i povezivanja obalnih gradova i otoka hidroavionom pokazao je opravdanost i veliku korist. Drago mi je vidjeti konkretne rezultate i da postoji zainteresirani gospodarski subjekt koji će ga i realizirati uspostavom redovnih linija. Veseli me povezivanje otoka, ali i daljnji cilj povezivanje dviju obala Jadrana, hrvatske i talijanske, istaknuo je Miletić i zahvalio direktoru tvrtke ECA što je odabrao Pulu kao jednu od polazišnih luka te im zaželio i mirno more i dobro vrijeme koje će im osigurati puno sretnih sati u letovima nad Jadranom.

Klaus Dieter Martin naglasio je da će se Pula povezati ne samo s jadranskim lukama, već i sa svijetom, preko Italije.

- Pula je važan grad na sjevernom dijelu Jadrana kojeg ćemo povezati s Rabom i Splitom, a potom i s Malim Lošinjem, Zadrom, Cresom, Rijekom te u konačnici Dubrovnikom. Također, želimo Pulu povezati i s talijanskom obalom, gradovima Anconom, Venecijom i Ravennom. Želja nam je održavati dnevne veze, i to dva puta dnevno ljeti, a zimi jednom, ovisno o interesu, istaknuo je direktor ECA-e te se zahvalio gradonačelniku, Lučkoj upravi i Lučkoj kapetaniji što su im pomogli da realiziraju ovaj projekt.

Odgovarajući na novinarska pitanja naglasio je da je ovo privremena lokacija pontona jer da uskoro planiraju uspostaviti trajni vez na Riječkom gatu, na njegovom međunarodnom dijelu, da bi hidroavion mogao ostati preko noći i rano ujutro krenuti iz Pule. Dosad je, kaže, u ECA-i zaposleno 55 osoba, do kraja godine planira ih se zaposliti još 15 i to za cjelogodišnji rad. Nakon uloženih 15 milijuna eura, cilj je iduće godine uložiti još 20 milijuna te 2016. još 20 milijuna u infrastrukturu, a te 2016. imali bi i ukupno 400 zaposlenih. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE

   


Podijeli: Facebook Twiter