Obrtnici su pokretačka snaga gospodarstva

Otvaranje 17. Obrtničkog sajma Istre (N. LAZAREVIĆ)
Otvaranje 17. Obrtničkog sajma Istre (N. LAZAREVIĆ)

Drvene klupe, pletene košare, cvijeće, proizvodi od ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvodi od meda i suhomesnati proizvodi, kolači i pašta samo su neki od proizvoda koji se od danas mogu kupiti na Karolini, u sklopu 17. Obrtničkog sajma Istre.

Sajam je na prigodnoj svečanosti otvorio predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, te ga potom uz čelnike Grada Pule, Istarske županije i izaslanike ministarstava, obrtničkih i gospodarskih komora i obišao, zadržavši se u razgovor s obrtnicima. Kako je naveo u ime organizatora Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, ovaj je sajam, 17. po redu, dokaz da istarski obrtnici rade i trude se kako bi se, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, predstavili Hrvatskoj javnosti.

Kvalitetni proizvodi od Istre do Dubrovnika

- Unatoč smanjenim financijskim sredstvima komore učinili smo sve da se sajam održi i ove godine, čak smo zahvaljujući sponzorima i partnerima uspjeli smanjiti cijenu izlagačkog prostora, pa smo neke od izlagača morali i odbiti, naveo je Paliska dodajući da obrtnici koji se predstavljaju na sajmu dolaze iz cijele Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, zatim iz Italije i Slovenije. Kako je naveo, iako je ove godine na sajmu manji broj izlagača, zapravo je manje kolektivnih štandova a više malih i srednjih obrta te obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Na kraju je, zahvalivši se svim suorganizatorima i sponzorima sajma, te pozdravivši sve uvažene goste, izlagačima poželio da im sajam bude uspješan, a posjetiteljima da pronađu kvalitetne proizvode.

Inače, kako je naveo Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore, na ovogodišnjem sajmu izlaže ukupno 142 izlagača, od čega 62 iz Istarske županije, 77 iz ostalih dijelova Hrvatske i tri iz inozemstva. Od ukupnog broja izlagača, 78 je obrta, 28 poduzeća, dvije škole, devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 13 komora i udruženja, dvije udruge, jedna zadruga te devet inovatora.

Bivše vojne zone u službi obrtnika

Okupljene je pozdravio i pulski gradonačelnik Boris Miletić riječima da je Pula prepoznala značaj sajma i stoga ga svake godine podržava te će i dalje biti dobar domaćin sajma podno Arene. Osvrnuo se na činjenicu da bivše vojne zone, a koje sada zjape prazne, nude šansu i za naše obrtnike koji bi tamo mogli raditi i širiti svoje poslovanje. U njima, naveo je, leži veliki razvojni potencijal.

Istarski župan Valter Flego naveo je da županija provodi cijeli niz mjera kroz koje se žele potaknuti investicije i smanjiti nezaposlenost, te da su upravo obrti pokretačka snaga gospodarstva. Oni su, kazao je, i najfleksibilniji dio tog gospodarstva. Uz riječi da je sajam mjesto gdje se susreću ponuda i potražnja naveo je da, unatoč informatizaciji i digitalizaciji, ništa ne može zamijeniti sajam na kojem se sve može dotaknuti, pomirisati i okusiti.

Na kraju se, pred samo svečano rezanje vrpce, okupljenima obratio i predsjednik Josipović navodeći da su obrtnici pokretači gospodarstva no i podsjetio na poraznu činjenicu da je u Hrvatskoj od početka krize izgubljeno 20 tisuća obrta te 50 tisuća radnih mjesta koje je teško nadoknaditi.

- Takvi trendovi nisu zaobišli niti Istru pa je tako tijekom šestogodišnje krize Istarska županija izgubila 1.600 obrta s 2.500 radnih mjesta, naveo je Josipović.

Stoga se, zaključio je, zalaže za cjelovitu reformu pristupa obrtništvu kako bi mu se pomoglo da se smanje visoka javna davanja, smanje administrativne zabrane, i nelojalna konkurencija.

Ceker od komušine i salama od puževa

Na sajam je u Pulu danas prvi puta stigla dizajnerica Mina Petra Petričec, predsjednica Hrvatske kuće "Materina priča" iz Zagreba. Osim cekera za laptop, načinjenog od kukuruzne komušine, a koji je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih suvenira kojeg imaju mnogi državnici svijeta ali i princeze, na sajmu je predstavila svoj novi proizvod - ekološku posteljinu i posoblje pod nazivom "Lijepa naša Sava". Riječ je o jastucima te nad i podmadracu koji su punjeni komušinom od kukuruza koji raste uz Savu. Ovaj proizvod navela je spaja našu tradiciju, ekologiju i reciklažu. Inače, Petričec je poznate etnodizajnerica i predsjednica udruge "Petrine pletilje" koja broji više od 300 članova iz cijele zemlje, a kojoj je osnovna zadaća promicanje i očuvanje tradicijske baštine. Sa svojim radovima tekstilnog rukotvorstva i etnodizajna dosad je sudjelovala na više od 150 izložbi, promocija i revija diljem svijeta.

Svoje proizvode došao je predstaviti i Lazar Cvjetković s Agroturizma "Manjon" iz Matulja koji su ponudili specijalitete od kopnenih puževa iz vlastitog uzgoja i specijaliteta liburnijskog zaleđa. Nudili su tako, primjerice, istarsku salamu od puževa ali i slasticu "Carski presnac" - zaboravljeni kolač od tijesta punjen orašastim plodovima i sušenim voćem, bez dodatka šećera, kojeg su revitalizirali. Kako nam je naveo Cvjetković sajam im je prilika približiti svoje proizvode široj publici, ali prodaja nije u prvom planu. Ovdje su naime kako bi zainteresirali ljude da postanu uzgajivači puževa, a kojih u Hrvatskoj već ima 160.

Na kraju ponovimo da je organizator sajma Obrtnička komora Istarske županije, uz Istarsku županiju i Grad Pulu, Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku gospodarsku komoru - Županijsku komoru Pula. Ovogodišnji partner sajma je komora Šibensko kninske županije. Pokrovitelj je Ministarstvo poduzetništva i obrta, glavni sponzor Istarske kreditne banka Umag, a donator Istrasjeme. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter