Obilježena 70. godišnjica bitke kod Kućibrega


Masovnim zborom hrvatskih, slovenskih i talijanskih antifašista, njihovih simpatizera i sljedbenika, danas je u Kućibregu, mjestu na samoj hrvatsko-slovenskoj granici, obilježena 70. godišnjica bitke združenih partizanskih snaga Druge brigade 43. istarske divizije, brigade tršćanskih partizana Garibaldi i partizanskih jedinica Komande mjesta Koper protiv okupatorske njemačke vojske.

Bitka je zapravo održana 3. i 4. studenog 1944. godine, ali je kao dan njezina ovogodišnjeg obilježavanja odabran 9. studeni koji se u spomen na zloglasnu "Kristalnu noć" u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. U tom duhu protekla je i većina izlaganja čak osmorice govornika iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Prvi je uzvanicima dobrodošlicu poželio bujski gradonačelnik Edi Andreašić, podsjetivši da se ovakve komemoracije održavaju od 1959. godine kada je narod Bujštine i Koparštine zajedno podigao spomenik partizanima poginulima kod Kućibrega. Gradonačelnik talijanske Muggie Nerio Nesladek istaknuo je kako duh kod Kućibrega poginulih hrvatskih, talijanskih i slovenskih partizana i danas živi gdjegod u svijetu još traje borba za mir i demokraciju, a gradonačelnik slovenske Izole, Igor Kolenc, naglasio je kako pouka NOB-a treba biti da se narodi trebaju udruživati radi zajedničke dobrobiti i braniti vrednote suživota i solidarnosti.

Istarski župan Valter Flego je Kućibreg nazvao "mjestom trajne memorije bratske convivenze i antifašističke fratellanze". Flego je također naglasio da je antifašizam ugrađen u temelje nove Europe i demokratske Hrvatske, te da se Istri kao zavičaju i Hrvatskoj kao domovini najbolje može pomoći zalaganjem za njenu dalju demokratizaciju i decentralizaciju.

Slovenski ministar obrane Janko Veber je zajedništvo hrvatskih, slovenskih i talijanskih partizana u bitci kod Kućibrega usporedio s današnjim zajedništvom triju država u Europskoj uniji i u NATO savezu, te zaključio: "Kako danas živimo u miru i naše razlike nisu rizici za mir, uspješno razvijamo mirnodopsku suradnju u zaštiti i spašavanju", te posebno pohvalio regionalnu suradnju vatrogasaca.

Najtoplije je pozdravljen govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je na početku svog govora ustvrdio: "Istra se primjetno izdvaja od drugih dijelova Hrvatske po tome što ustraje u svom antifašističkom opredjeljenju; to je dobro za Istru, ali nije dobro za Hrvatsku". Mesić je oštro zamjerio profašističkoj krajnjoj desnici u Hrvatskoj na pokušajima revizije povijesnih činjenica, a pred tim pokušajima ponekad poklekne i "nedovoljno odlučna politika vladajuće garniture koja kao da ne zna što bi s antifašizmom, kao da ga se srami, jer joj je desnica nametnula svoje mišljenje da je komunizam zločin".

Na kraju je poželio da dogodine u istoj atmosferi kakvu je zatekao na skupu na Kućibregu "cijela Hrvatska obilježi obljetnicu pobjede u Drugom svjetskom ratu".

Posljednji govornik bio je izaslanik predsjednika Republike, brigadir Dario Matika, koji je rekao da s ponosom stoji pred pobjednicima u Drugom svjetskom ratu odnosno pred borcima koji su pobijedili najveće zlo u 20. stoljeću, i prenio poruku predsjednika Josipovića da je "siguran da Hrvatska nikada neće zaboraviti antifašizam, koji stoji i u njenom Ustavu, kao što nikada neće zaboraviti Domovinski rat", te da je trajna obaveza voditi brigu o borcima, ali i čuvati istinu o povijesnim događajima.

Devet delegacija gradova i općina te antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Italije, položilo je vijence na spomenik poginulim partizanima u Kućibregu, a program ovog komemorativnog skupa uljepšali su svojim nastupima pjevački zborovi Corona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada, Puhački orkestar mladih Zajednice Talijana Buje, te učenici recitatori iz Muggie, Oprtlja, Buja i Izole. (Davor ŠIŠOVIĆ/SNIMIO Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

 


Podijeli: Facebook Twiter