Obilježen Dan policije i blagdan sv. Mihovila

Obilježavanje Dana policije (N. LAZAREVIĆ)
Obilježavanje Dana policije (N. LAZAREVIĆ)

Dobrovoljnim darivanjem krvi djelatnika Policijske uprave istarske, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobovima poginulih policajaca i polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli i spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa, počelo je obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila. Osim toga, i ove godine, u sklopu te obljetnice, organizirali su Dan otvorenih vrata koji se održao danas na tržnici i na riječkom gatu.

Istarska policija je tako građanima prezentirala rad različitih sektora pa su tako mogli saznati kako zaštiti svoju imovinu, dobiti informacije o uvjetima nabavke i držanja oružja, mogli su pogledati sredstva i metode koje se koriste prilikom očevida, a organizirali su i poseban program za najmlađe, uz neizbježnu uspomenu na prvi otisak prsta. Uobičajeno, mališani koji su se danas na tržnici okupili u zaista velikom broju, najviše su se interesirali oko policijskih motocikala, svi su htjeli barem na nekoliko sekundi sjesti na moćne mašine, a pažnju im je privlačio i policijski pas koji im je uz pomoć trenera i "partnera" pokazao kako pronalazi skrivene stvari.

- Zanimljivo mi je što policija radi, vidio sam čak i pištolje i puške, a sjeo sam i na policijski motor, veli nam jedan vrtičarac koji je u pratnji teta i prijatelja iz vrtića došao na Dan otvorenih vrata istarske policije. Oni, ali i mnogi građani koji su danas bili na tržnici, pomno su obilazili štand po štand, raspitujući se i saznavajući mnoge informacije. Jedan od zanimljivijih je svakako bio štand gdje su posjetitelji mogli isprobati takozvane "pijane naočale" koje simuliraju način na koji osoba vidi okolinu s određenom količinom alkohola u krvi. Posjetitelji su tako mogli staviti naočale koje simuliraju stanje s 0,5 do jedan promil alkohola u krvi pa su morali pokušati otključati bravu. Tim primjerom, pojasnio nam je jedan od policajaca, građani dobiju jasan dojam koliko su im oslabljene reakcije i mogućnosti kada popiju pa sjednu za volan. Moglo se također, razgledati razno oružje i rekviziti koje koristi interventna policija, predstavila se i pomorska policija, ali i "ekipa za očevid" koji su zainteresiranima objašnjavali kako uzimaju određene tragove, što se čini u pojedinim slučajevima, a educirali su ih i na koji se način najbolje zaštititi od provalnika ili pljačke.

Obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila nastavlja se i u subotu, na parkiralištu Rojca gdje će se održati 5. natjecanje prometnih policajaca-vozača motocikala u vožnji spretnosti. (N. SOFTIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

Krajčak: EK od nas očekuje visoku razinu sigurnosti

 

Istarska policija danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli upriličila svečanu akademiju u povodu Dana policije. Načelnik policijske uprave Dragutin Cestar tom je prigodom održao prigodni govor, a osim istarskog župana Valtera Flega akademiji je prisustvovala i Ines Krajčak, pomoćnica ministra unutarnjih poslova. Policija je u svojoj režiji snimila film u kojem je prikazan rad svih sektora policije.

Ines Krajčak nam je u kratkom razgovoru kazala kakvo je stanje u policiji nakon ulaska u EU te koji su planovi za pojednostavljenje upravnih poslova.

- Cilj nam je da što prije uđemo u Schengen i da uspostavimo razinu sigurnosti koju je pred kao zadatak stavila Europska komisija. Od dana kada smo ušli u EU promijenili smo niz zakonskih propisa i morali smo pojačati određena područja i zaposliti nove policajce, pojačati graničnu policiju. Velike novine unijeli smo u radu s građanima. Uz dosad provedenu informatizaciju i mobilni šalter na neki smo način testirali teren i stvorili osnovu za sve ono što dalje planiramo. U informatičku opremu ove je godine uloženo 15 milijuna kuna. Cilj je građane rasteretiti od šetanja sa šaltera na šalter. Nakon mobilnog šaltera, projekt koji sada pripremamo je mobilni kufer koji bi imao kompletnu opremu s kojom bi naš djelatnik mogao otići u primjerice kancelariju u prostoru općine i obaviti upravne poslove. Takvih je interesa bilo u Žminju, kazala je pomoćnica ministra Ines Krajčak. Najavila je i uvođenje e-osobnih iskaznica do kraja ove godine.

Na svečanosti u DHB-u se okupio veliki broj istarskih policajca i gostiju. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter