Nikada iskorištena pozornica postala pusti otok

Iz predstave "Ah, zaboga Mr. Drink, stišajte se!" (N. LAZAREVIĆ)
Iz predstave "Ah, zaboga Mr. Drink, stišajte se!" (N. LAZAREVIĆ)

Iako su u imenu "Grupa 233+3" zbrojili impozantan zbroj svojih godina, slobodno su se mogli nazvati i "Grupa 150+" koliko, onako odoka, iznosi zbroj njihovih godina bavljenja amaterskim teatrom u Puli, diljem Hrvatske, a i bivše nam države.

Veterani Edo Orel i Berislav Mudrovčić, kao i nešto mlađi dvojac imena Šandor Slacki, mlađi i stariji, otac i sin, nakon godinu i pol dana intenzivnih proba, počastili su nas u utorak navečer uprizorenjem razigranog teksta skopsko-beogradskog autora Vladimira V. Predića, "Ah, zaboga Mr. Drink, stišajte se!", otkrivši nam pritom i nikada iskorištenu pozornicu, ostatke mauzoleja u Carrarinoj ulici, koja je za ovu priliku poslužila kao nenaseljeni pusti otok na kojemu su se Mr. Drink i njegov posilni, Mr. Brink, našli spasivši se nakon brodoloma i na kojemu će provesti veliki dio svoga života.

Mr. Drinka u mlađim danima igra Šandor Slacki senior, dok mu je supatnik, mladi Mr. Brink, Šandor Slacki junior. Ostarjele brodolomce u istim ulogama igraju Edo Orel i Berislav Mudrovčić.

Priča je to o netrpeljivosti i neslaganju dvojice "osuđenika" na zajedničko bivanje i suživot, u vječitoj svađi i konfliktima, zajedničkim strahovima i bockanjima, koja idu toliko daleko da svatko za sebe pokuša izgraditi spasonosni splav, kojim se na kraju, uspiju i otisnuti na otvoreno more. Ali, sudbinski povezani, na kraju se svojim plovilima i sudare u svome pokušaju spašavanja, te su prisiljeni na nastavak robinzonskog zajedničkog života, shvativši da ipak ne mogu jedan bez drugoga, bez obzira na sve različitosti.

Premijera predstave odigrala su uz prilično glasnu zvučnu kulisu, ciku i vrisku, pjesmu, povike i trubljenje automobila, koje su se čule po cijelome gradu, jer je u isto vrijeme bio i prijenos utakmice, što je ujedno i razlog slabije brojnosti publike, ali nešto više od sat vremena igre pulskih kazališnih veterana, nagrađeno je burnim aplauzom svih prisutnih. (Napisao i snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter