Nikad veće modernizacije kao od 1945. do 1990.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U bivšoj Jugoslaviji u razdoblju od 1945. do 1990. modernizam kao stil preklapao se s modernizmom kao tehnološkim, društvenim i političkim procesom. Ovi prostori nisu nikad, kao u tom razdoblju, doživjeli takav skok u modernizaciji, rekao je Emil Jurcan, arhitekt Pulske grupe, otvarajući sinoć u galeriji Anex pulskog MMC-a Luka vrijednu i iznimno slojevitu izložbu "Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma".

Modernizam u svijetu

- Proces modernizacije u tom razdoblju nije se odvijao samo u Jugoslaviji, niti samo u socijalističkim zemljama, već u čitavom svijetu u hladnoratovskom razdoblju 'države blagostanja'. Pojam  "nedovršene" u nazivu izložbe implicira politički stav istraživača. Ta je, naime, modernizacija, prekinuta liberalnom politikom, odnosno ekonomijom privatnog poduzetnika koja je dokinula državu blagostanja, pojasnio je Jurcan.

Izložba je nastala u sklopu istoimenog opsežnog istraživačkog projekta u kojem se od 2010. do 2012. godine preko 30 stručnjaka s područja cijele bivše Jugoslavije nizom analiza, konferencija i izložbi od 2010. do 2012. bavilo prostorima stvorenim u bivšoj Jugoslaviji te pokušalo utvrditi što se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma, kada je, sve do danas, ovladala tržišna, 'korporativna' arhitektura. Cijelo je istraživanje ukoričeno u knjigu na engleskom jeziku, koju je moguće kupiti u MMC-u Luka.

Gradnja kroz desetljeća

Od stola do stola u stražnjoj Galeriji Anex može se tekstom, projektima, crtežima, fotografijama i člancima iz ondašnjeg tiska pratiti pojedine gradnje iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, od izgradnje Zagrebačkog velesajma i naselja Murgle u Ljubljani, do Narodnog kazališta u Zenici, pa i ogromnog Sajma u nigerijskom Lagosu, koji je ranih 70-ih projektirao i izgradio beogradski Energoprojekt. O naličju, pak, modernizacije govori i sjajna knjižica o najvećem ilegalnom naselju Kaluđerica u Beogradu, s više od 20 tisuća stanovnika.

Izložba u Puli prati i osvrt na arhitektonski prostor Pule, i to od 1850., kada je konstituirana moderna Pula, do današnjih dana, kada je turizam dominantna ideologija.

Projekt "Nedovršene modernizacije" pokrenulo je Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Oris - kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajna (Ljubljana), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje).

Izložba je usredotočena na fizički prostor, odnosno na proizvodnju grada ili planiranje grada kao jedno od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije te na ulogu arhitekture u toj proizvodnji. Izložba se također bavi simboličkim prostorima u kojima se odvijala ta proizvodnja, kao što su geopolitički, kulturni, ekonomski i ideološki prostor. Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Pule, a bit će otvorena do 11. travnja


Podijeli: Facebook Twiter