Nakon kupanja osjećaš se lagano, ugodno i svježe

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Pedesetak kupača koji se ne boje zime, iskoristili su prvi i to divan, sunčani dan u 2016. godini da bi se već tradicionalno okupili na Mornaru te, otvarajući točno u podne pjenušac u moru, proslavili dolazak nove godine. Učinili su to uz bodrenje brojnih okupljenih prijatelja, manje hrabrih članova obitelji ali i šetača koje je divno vrijeme izmamilo iz kuća. Nakon zajedničkog fotografiranja i skakanja u more te pjenušca kolektivno su u ovoj godini poželjeli - gradski bazen te u to ime u moru rastegnuli prigodni transparent.

Nakon kratkog kupanja porazgovarali smo s nekolicinom kupača upitavši ih je li voda hladna i zašto uopće ovo čine? Većina nam je navela da je u kupanju tijekom zimskih mjeseci bitan kontinuitet i kako onda nema zime, već samo zdravlja, zbog kojeg to i čine, a osjećaj je nakon kupanja odličan.

- Voda je točno 12,8 stupnjeva, i to još uvijek nije hladno, posebno kada je ovako lijep dan i sunce, naveo nam je Igor Stefano Brkarić dodavši da je lani more bilo oko 8 stupnjeva, a najhladnije što se kupao bilo je kada je temperatura mora bila samo 4 stupnja.

Kako nam je ispričao, kupa se već četiri godine i u cijeloj je toj priči oko zimskog kupanja, potvrdio nam je i on, najvažniji kontinuitet, kako bi se tijelo priviklo. Onda, veli nam, nema ni zime ni bolesti, a dobrobiti hladnih kupki na ljudsko tijelo, pojašnjava, potvrdili su već i brojni liječnici i fizijatri.

I ove je godine u more skočila najmlađa kupačica, osmogodišnja Lana Buić.

- Osjećam se lagano, ugodno i svježe, ispričala nam je brišući se, te dodala da joj je lani ipak bilo bolje jer se sada pri ulasku u more porezala pa je peče rana. Njezin tata, Dean Buić, ispričao nam je da se Lana kupa nekoliko puta tjedno, a očito je da joj kupanja gode jer prehlađena nije gotovo nikada. Inače, i ove se godine na Mornaru okupala i najstarija kupačica Alma Šešlija koja je danas proslavila 85 godina. Ona se kupa već punih 25 godina, odnosno od 1990. godine i sudeći prema viđenome i njoj more, pa makar bilo hladno, itekako paše.

U Rovinju zaplivalo šestero odvažnih plivača

Da svaki grad na našem moru ima svoga Leru, opće je poznato. No, u Rovinju ih je barem šestero (ako dobro izbrojih), koji su odlučili snagom volje, prvog dana u godini i to točno u podne, zaroniti u veliko plavetnilo i tako uz prasak (skok i uron) otvoriti ovogodišnju sezonu kupanja.

No, šalu na stranu jer riječ je o profesionalcima - Rovinjcima koji se konstantno, od siječnja do prosinca, i to svakodnevno kupaju u moru. Naime, iako to čine pojedinačno - odnosno svatko od njih na svojoj poziciji i lokaciji, ovog su se puta udružili i podno Caffe bara Valentino, i na poziv rovinjske maratonke Mirjane Kmačić Pellizzar, zajednički zaplivali.

Točnosti radi, napišimo i da je među hrabrim Rovinjcima bio i gost  vinar Cuj, kojeg prepoznasmo i po riječima: "Zovi hitnu!". Osim tog apela, ostali "tuljani" među kojima čak dvije "tuljanke" uvjeravali su mnogobrojnu publiku da je more super i da im se pridruže. I bogme, uspjelo im je, kada im se pridružila i u more ušla još jedna žena. Ostali se nisu dali nagovoriti, radije su uz kolače i čaše šampanjca pozdravili plivače uz obećanje da će im se možda pridružiti, ali dogodine. (B, PETROVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter