Najbolji rezač maslina Massimo Scappini iz Firenze


Massimo Scappini iz Firenze pobjednik je jučerašnjeg međunarodnog natjecanja u rezidbi maslina, koje petu godinu zaredom organizira županijska udruga maslinara Olea. Mjesto natjecanja mijenja se iz godine u godinu, a ovaj put domaćin je bio Laguna Novigrad u čijem je masliniku u Karpinjanu održano natjecanje.

Scappini je u konkurenciji 18 natjecatelje iz Istre, Primorja, Slovenije i Italije nabolje orezao maslinu za rodnost i osvojio vrijednu motornu pilu, drugoplasirani je Robert Soldatić iz porečke Nove Vasi koji je prikazanim umijećem zavrijedio preparate za tretiranje u masliniku, a treće mjesto dijele Ani Bernobić Veronese iz brtoniške Nove Vasi te Petar Ricato iz Medulina, koji su kućama ponijeli ručne alate za rad u masliniku.

Natjecatelji su imali zadatak orezati dva stabla masline u obliku polikonične vaze u roku od sat vremena, i to isključivo ručnim radom, uz korištenje velikih i malih škara te teleskopskih pilica. Kriteriji za ocjenjivanje odnosili su se na provodnicu, ravnotežu, broj i smještaj osnovnih grana, vegetativno-proizvodu ravnotežu te samu kvalitetu rezanja.

O najvještijim rezačima odlučivao je žiri koji su činili stručnjaci, inženjer agronomije i doajen maslinarstva u Hrvatskoj Italo Žužić te inženjeri agronomije, predsjednik i tajnik Olee Đankarlo Žužić i Zdenko Barac. Nakon natjecanja nastavilo se s razmjenom iskustava te pitanjima i savjetima stručnjaka vezano za ovaj važan segment maslinarskog posla.

Natjecanje je okupilo najveći broj rezača do sada, a događaj koji se odvijao u masliniku uz frekventnu šetnicu uz more privukao je i veliki broj gledatelja i onih koji su iskoristili priliku za dodatnu edukaciju, što dobrim dijelom i jest svrha ovog prvenstva.

Među rezačima bile su i tri rezačice, a među njima prvi put je natjecanju sudjelovala Carmen Stefan iz mjesta San Dorligo della Valle kraj Trsta.

Prvoplasirani Scappini kaže da je zadovoljan nagradom. Već je četvrti put na ovom natjecanju i do sada je uvijek bio drugo ili trećeplasirani.

- Rezanje u obliku polikonične vaze vrlo je slično onom što radimo i mi u Toscani, osim u nekim južnijim dijelovima gdje se zbog više sunca prakticira zatvoreniji tip, kaže Scappini.  (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter