Najbolji - teran Benvenuti i "Natura tartufi"

Iva Jeletić, šampion Nikola Benvenuti i Tomislav Pahović (A. DAGOSTIN)
Iva Jeletić, šampion Nikola Benvenuti i Tomislav Pahović (A. DAGOSTIN)

U velikom šatoru na glavnom mjesnom trgu koje nosi ime motovunskog renensansnog skladatelja Andrea Antica po peti je put uspješno održana gastromanifestacija "Festival terana i tartufa" poznatija pod imenom TeTa. Prema stručnoj analizi porečkog Instituta za poljoprivredu najbolje ocjenjeni teran onaj je Vina Benvenuti iz Kaldira, a nagradu je preuzeo Nikola Benvenuti.

"Nagrađeno je vino teran iz berbe 2011. koji je dvije godine odležao u velikim hrastovim bačvama. Ta je godina bila jako zahvalna pogotovo što se crnih vina tiče. Kiše je bilo baš koliko treba, a jako puno sunčanih dana, baš ono što najviše godi teranu", kaže laureat Nikola Benvenuti čija obitelj ima dugu vinarsku tradiciju, a danas njeguju 15 hektara vinograda u okolici Kaldira, uglavnom malvazije, teran i muškat momjanski. Na domaćem su tržištu prisutni sa 70 posto proizvodnje, a preostalih 30 posto izvoze u blisku ili dalju Europu (BiH, Crna Gora, Srbija, Italija, Nizozemska, Velika Britanija), pa čak i SAD gdje su prisutni već tri godine.

Zlata za su još dodijeljena Mirjani Tomaz iz motovunskih Vina Tomaz te vinaru Marku Fakinu iz Vina Fakin smještenih u Brkaču. Posebno je bilo zanimljivo na mjerenju težine gomolja crnih tartufa koje je vagala direktorica motovunskog TZ-a Iva Jeletić.

Nakon dvaju manjih primjeraka (buzetski Tartufino s 65 grama te motovunski Miro Tartufi s 69 grama) na vagu je stigao pozamašan primjerak ove podzemne gljive koje je donio najpoznatiji istarski tartufar Giancarlo Zigante. Pokazalo se da teži respektabilnih 501 gram, pola kilograma. I kad su svi mislili da je pobjednik izvjestan pojavio se Marko Puh iz "Natura tartufi" smještene u Srnegli kraj Buzeta s tartufom teškim čak 824 grama čime je osvojio prvo mjesto i pljesak prisutnih. Za tako veliki tartuf može se na tržištu dobiti čak do 60 tisuća kuna, saznali smo.

Sunčano jesensko vrijeme primamilo je u grad Velog Jože brojne domaće, ali i strane goste iz okolnih država koji su osim u razgledu drevnog gradića mogli uživati u delicijama koje su im pripremili domaćini. Tri profesionalna kuhara u kombinaciji s članovima mjesne udruge umirovljenika, udruge mladih te općinskim vijećnicima ponudilo je jelovnik po cijeni od 30 kuna. Na njemu su se nalazila tri tradicionalna jela s modernim elementima, a morala su uključivati teran ili tartuf. Nudili su se fuži sa šugom od divljači mariniranoj u teranu i naranči, nadalje tagliatelle s carbonarom od pancete i tartufa te konačno hamburger sa štrakotom od junetine u teranu, kapula i broštulani krumpir. Za 20 kuna mogle su se naručiti fritule na kučarin u žavajonu s teranom.

- Imamo odličnu posjećenost, a to je dokaz da smo marketinški i organizacijski sve jako dobro odradili odnosno za posjetitelje organizirali cjelodnevni bogati kulturnoumjetnički i enogastronomski program, kazala nam je vidno zadovoljna direktorica TZ-a Motovun Iva Jeletić.

Poredani uz unutarnji rub šatora nalazilo se dvadesetak štandova koji su uglavnom nudili domaća vina (teran) i proizvode od tartufa, ali i istarske mesne delicije. Za 40 kuna bilo je moguće kupiti degustacijsku čašu kojom se moglo kušati sva izložena vina. Uz čašu posjetitelji su dobili listić kojim su mogli glasovati za najbolje vino, a izabrali su "Teran rose 2013." proizvođača Vina Fakin iz Brkača.

Od egzotičnijih proizvoda možemo izdvojiti tjesteninu s tartufima, čokoladu s teranom i tartufom, ali nama je ipak najzanimljivije izgledao sladoled od tartufa koje proizvodi buzetska Pekara Ošo. Kušali smo ga, pa možemo kazati da je okus inovativan i osvježavajući.

Ovogodišnji gost partner susreta bila je Vukovarsko-srijemska županija koja je predstavila vina iz Iločkih podruma, rakije, a posebno je zanimljivo bilo vidjeti kako se osušena tikva može iskoristiti kao spužva za kupanje. Prema najavama bila je tu izložena najveća bundeva u Hrvatskoj (630 kilograma) vlasnika Tomislava Đurđevića iz Đakova s kojom su se mnogo fotografirali. Goste je tijekom cijelog dana zabavljao duet Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet te bend Kvartet Istria, u kasnim popodnevnim satima nastupila je Limena glazba iz Buja, dok su ljubitelji povijesnih tema mogli poslušati predavanje Livija Prodana o povijesti vinogradarstva i vinarstva na Motovunštini.

Izložba "U slast"

U sklopu manifestacije u galeriji hotela Kaštel otvorena je skupna izložba Društva likovnih stvaratelja iz Pazina pod nazivom "U slast". Radove su izložili Ivan Hekić, Biserka Jurčić, Irina Kivela Ukotić, Marko Cerovac, Mihael Cseplo, Slavica Ezgeta, Jasenka Korlević, Ana Krajcar, Anita Pilat, Enco Erdfeld, Davorka Flego, Giuliana Gortan, Nada Putinja, Nataša Simić, Anastazia Šantov Učkar, Jugoslava Šantov Učkar i Anđela Vlašić. Popratno je predstavljena samostalna izložba fotografija modela modne kolekcije "Journey" Alena Poropata iz Buzeta, koju je upotpunio nastup bujske ženske vokalne skupine Romansa.  (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter