Najbolje šugo za palentu skuhao vinar Bruno Trapan

Vinar Bruno Trapan u tandemu s prijateljem skuhao najbolje šugo
Vinar Bruno Trapan u tandemu s prijateljem skuhao najbolje šugo

Deset ekipa ukrstilo je kuhače na vodnjanskom glavnom trgu u petak navečer kako bi se natjecalo u pripremi najboljeg šuga za palentu. Bukovače, lisičarke, sipe, škampi, patlidžani, skuta i menta samo su neki od "tajnih" sastojaka s kojima su natjecatelji željeli pobijediti na Polenta kupu, a koji se tradicionalno održava u sklopu Bumbarske fešte.

Nakon gotovo dvosatnog kuhanja žiri je, nakon pomnog kušanja, odlučio da je nabolje šugo za palentu skuhao vinar Bruno Trapan kojemu je pomagao prijatelj Gregorio Mannucci. Oni su palentu poslužili sa škampina i sirovim gljivama. Da su se svi pokazali kao vrsni kuhari, svjedoči i činjenica da su dodijeljena čak dva druga i dva treća mjesta. Drugi su tako kuharski par Teo Mikelić, poznati sportaš, i voditeljica TV Istre Paola Baričević koji su spremali šugo od gljiva, a s njima mjesto dijele Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, predsjednica Agroturista i Andrea Lupieri. Oni su skuhali odlično, kako su ga nazvali, "ruralno šugo", u koje su pospremili sve najbolje domaće proizvode iz Vodnjana - vodnjanski pršut i pancetu, domaću skutu, suhe smokve i povrće uzgojeno u Vodnjanu, a sve su to zalili svojim prošekom.

Treće mjesto dijeli ekipa grada Otoka, inače pobratima Grada Vodnjana i bračni par Cattunar - Egidio i Annamaria, Vodnjanci koji godinama žive u Belgiji. Žiri - kuhar Robert Perić, predsjednik Talijanske zajednice grada Vodnjana Livio Belci i tajnica vodnjanske udruge umirovljenika Mirella Marini - za maštovite kulinarske uratke pohvalili su i sve ostale ekipe; pulsku kazališnu glumicu Elenu Orlić koja je kuhala s Bojanom Pavlovićem šugo po rimskom receptu, zatim ekipu Općine Manzano, Barbaru Batel Stojkovski, direktoricu Casteliera koja je kuhala s Ericom Morettijem, te glazbenika Franka Krajcara koji je kuhao u tandemu s glumicom Doris Pinčić, poznatoj po ulozi Lare u TV seriji Larin izbor. Ona je, kao prava ribareva kći, odlučila palenti podariti morski štih pa je kuhala brudet od čak deset vrsta riba.

Kuhali su i olimpijski prvak Giovanni Cernogoraz i to u tandemu s modnom dizajnericom Antonelom Gregorović, a koji su pred žiri stavili kombinaciju "Mare & monti" s lisičarkama, gamberima, pancetom i mentom. Osim kušanja ovih šuga posjetitelji su mogli guštati i u palenti sa šugom od boškarina, tripama ili brudetom koji su se prodavali po popularnoj cijeni od 20 kuna. Inače, u sklopu druge večeri Bumbarske fešte organiziran je bio i simpatičan sajam kreativnosti u Ulici Forno Grande u kojem u vodnjanski i lokalni umjetnici izložili svoje umjetnine i rukotvorine, a tijekom večeri mogle su se posjetiti broje otvorene galerije i crkve. Večer je kulminirala koncertom Gustafa. (B. PETROVIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Deseta smotra hladnokrvog konja

Jutros su, trećeg dana fešte, na vodnjanskom glavnom trgu bile organizirane dječje igre u kojima je sudjelovalo oko 40 djece. Također, na prostoru sajma održana je i X., jubilarna Smotra hrvatskog hladnokrvnog konja u Istri. Kako doznajemo od organizatora Ivice Vitasovića, na smotri se predstavilo 30 uzgajivača iz Hrvatske s 40 grla, a konji su se ocjenjivali u četiri kategorije. Otvorenju smotre prisustvovali su i uvaženi gosti, od istarskog župana Valtera Flega, preko gradonačelnika grada Vodnjana Klaudija Vitasovića do doministrice poljoprivrede Snježane Španjol.


Podijeli: Facebook Twiter