Najbolje jelo - crni rezanci s gamberima i porilukom

Tražilo se mjesto i pjat više (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Tražilo se mjesto i pjat više (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Drugi dio 4. Istra Gourmet Toura počeo je sinoć večerom u šišanskom restoranu Bodulka koji u hotelu Velanera vodi Dušan Černjul, po vrhunskoj kuhinji poznati istarski ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije. Obitelj Černjul tom je prigodom ujedno proslavila 27 godina ugostiteljskog rada, što na ovom mjestu, što u restoranima koje je proteklih desetljeća vodila u Puli i Pješčanoj Uvali. U drugom dijelu Toura do konca svibnja predstavit će se devet istarskih restorana, među kojima dva slovenska.

Očekuju 30 posto veći promet

Osvrćući se na gotovo tri desetljeća rada, Černjul nam je izjavio da u zadnjih godinu-dvije ugostitelji osjećaju lagani oporavak.

- Kako cjelokupno gospodarstvo ide naprijed, tako se nadam da će i meni krenuti malo bolje. Već lani je bilo super, a ove godine očekujem 30-ak posto više prometa, kako u restoranu, tako i u hotelu. Još kada bismo poboljšali ponudu u zimskom dijelu, onda nam ne bi bilo kraja i tada bismo se svi spasili, rekao je Černjul te dodao da su turističke najave za nastupajuću sezonu odlične. Ljeti turisti dolaze prvenstveno zbog dobre Bodulkine kuhinje koja nudi drugačiji, inovativni jelovnik i autohtone namirnice, počevši od pršuta i sira, tartufa, pa do domaće kokoši. Uskoro će, veli Černjul, u ponudi imati i kuniće i sve drugo što se može pronaći u istarskim domaćinstvima.

Sinoć je Bodulka bila ispunjena do posljednjeg mjesta: među gostima su bili istarski župan Valter Flego, predsjednik OKIŽ-a Mario Paliska, predstavnici sežanske i koparske obrtničke komore, kao i brojni ugostitelji. U finom, intimnom i minimalistički dizajniranom prostoru gosti su po cijeni od 120 kuna mogli kušati mesni ili riblji meni koji se sastojao od aperitiva, četiri slijeda i čaše vina Trapan poslije svakog jela. Po ocjeni gostiju, ali i našem skromnom mišljenju, najbolje jelo večeri bili su crni rezanci s gamberima i porilukom u šafranu uz koje je savršeno "sjela" Trapanova malvazija Uroboroš. Rezanci su bili al dente, gamberi mirišljavi i čvrsti, a inovativnost i izvrsnost ovom jelu davao je dašak ljutine koji je dopirao iz spoja poriluka, šafrana i peperončina.

Gosti ocjenjuju jela

Crni rezanci su, priznaje Černjul, hit restorana već godinu i pol, pa se i nadao njihovoj pobjedi. Na ribljem meniju gosti su još kušali krem juhu od romba, brudet od hobotnice s mirisnom palentom te chantilly.

Mesni meni sastojao se od juhe od kelja s hrskavom pancetom, pečenog veprića sa smokvama, porilukom i njokima te juneće obrazine u teranu s pireom od krumpira i mrkve koja se topila u ustima.

Predsjednik OKIŽ-a Mario Paliska kazao je da su u ovom Touru uvedene novine: restorani i konobe su podijeljeni, a prvi put gosti ocjenjuju jela. "Uključile su se i slovenske komore jer želimo da Istra bude cjelovita barem po gastronomiji. Želimo promovirati istarsko ugostiteljstvo i domaće namirnice".

Velo kafe je najbolja konoba

Labinska konoba Velo kafe najbolja je od njih osam koje su sudjelovale u prvom, jesenskom dijelu 4. Istra Gourmet Toura, ocijenili su gosti, koji su deserte istog objekta također proglasili najboljim: pržene labinske krafe s kremom od karamela i rakije te Sentonu, tortu od biskvita, skute i smokava. Priznanje vlasniku Leoneu Viškoviću sinoć je uručio istarski župan Valter Flego.

Priznanja su dodijeljena i ostalim sudionicima: na drugom je mjestu pazinska pizzeria-buffet Peperone, a na trećem konoba Bukaleta. Istarski župan Valter Flego se, čestitajući obitelji Černjul, zahvalio obrtnicima koji ulažu puno truda i energije u enogastronomiju koja promovira Istru. Naglasio je da javni sektor pomaže privatnom i to organiziranjem tečaja gastronomije na Gortanovom brijegu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter