Najavljen proljetni dio Istra Gourmet Toura

Igor Hrvatin, Milan Hrvatin, Đani Bubić i Eros Sorić (A. DAGOSTIN)
Igor Hrvatin, Milan Hrvatin, Đani Bubić i Eros Sorić (A. DAGOSTIN)

Nakon uspješno odrađene prve godine manifestacije Istra Gourmet Tour, koja za cilj ima promociju istarskog obrtničkog ugostiteljstva, autohtone kuhinje i zdravih domaćih namirnica, danas je u restoranu Orca smještenom u Gripolama, na samom ulazu u Rovinj, predstavljen njen proljetni dio.

Već ovog četvrtka, 3. travnja, u rovinjskom restoranu Orca bit će upriličena gastro-večer, a gosti će po promotivnoj cijeni od 120 kuna moći guštati u mesnom ili ribljem meniju.

Mesni slijed starta aperitivom, slijedi hladni rozbif od boškarina na posteljici od rokulje s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Frantoio, zatim pljukanci na istarski s kobasicama, pršutom, rebrima i gljivama te konačno svinjski medaljoni u umaku od miješanih gljiva s rižom i julienneom od povrća. Desert će biti istarska povetica, a točit će se kvalitetno crno i bijelo vino.

Riblji se meni sastoji od aperitiva, hladnog ribljeg pijata, guste riblje juhe sa šparogama, zatim fileta brancina s umakom od trava, pinjola i šparoga, "da se vidi da je proljeće", te blitve na maslacu s julienneom od povrća. I tu će se točiti vino i za desert ponuditi povetica, kaže nam vlasnik Milan Hrvatin, koji zajedno sa suprugom Davorkom i sinom Igorom, koji je nedavno preuzeo obrt na sebe, na istoj poziciji 20 godina vodi restoran. Ugostiteljstvom se počeo baviti još 1974. godine, u Limskom kanalu.

- Uvijek smo nudili jela mediteranske i istarske kuhinje, koja smo nadopunjavali novim specijalitetima te ih prilagođavali godišnjem dobu. Nudimo svježu domaću ribu, samoniklo bilje i gljive, kad im je sezona i rakovice te školjke, a zimi dosta istarskih kobasica, pršuta i špalete.

Jelovnik nam je bogat pa glavnom kuharu Robertu Kmetu zna biti dosta teško, zaključuje Hrvatin.

Dva tjedna kasnije, 17. travnja, u labinskom će restoranu Tina na Presiki gostima ponuditi također dvostruki meni. Mesni će se sastojati od juhe od vrganja s fazolom, carpaccia od zarebnjaka s kremom od jagoda, tartufiranih rolanih pilećih prsa i nezaobilaznih labinskih krafi. Tamošnji je vlasnik restorana Đani Bubić u riblji meni uvrstio toplo-hladnu salatu od lignji i koromača s mariniranim inćunima, raviole punjene skutom i mediteranskim travama u umaku od kozica te ribu u škartocu iznenađenja.

- Naš se restoran nalazi 500 metara od starog grada prema autokampu Marina i naselju Ravni, kaže Bubić. Ugostiteljstvom se počeo baviti još 1975. godine, a u poslu mu pomažu supruga i sin. Iz ponude restorana posebno izdvaja kvalitetnu ribu i meso, fuže s domaćom kokošom ili golubima, njoke sa srnom ili zecom. Svojedobno je proglašen pobjednikom na festivalu šparoga, jer je uspio osmisliti čak 25 jela s tim samoniklim biljem. Dodaje da su im aduti i domaći kruh iz pećnice te krafi.

- Odlučili smo organizirati ovakvu gastromanifestaciju izvan sezone, kada naši ugostitelji imaju manje posla, a prilika je to da i u međusobnim posjetima razmjenjuju kulinarska iskustva, kazao nam je Eros Sorić, tajnik organizatora, županijske Obrtničke komore.

Zainteresirani koji bi htjeli pohoditi ove restorane trebaju se prvo najaviti: telefonski broj restorana Orca je 816-851, a Tine 852-520. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter