Na Kamenjaku se uvježbavalo 626 vojnika

Nakon dugo godina u vježbi sudjeluju i mornari
Nakon dugo godina u vježbi sudjeluju i mornari

Pokaznim gađanjem zračnih ciljeva pred brojnim vojnim i civilnim uzvanicima i novinarima u četvrtak je i službeno okončana vježba "Štit 16" Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije što se na poligonu Rt Kamenjak kod Premanture održavala od 11. travnja. Uvježbanost i osposobljenost vojnika postrojbe protuzračne obrane demonstrirale su na poligonu pred hrvatskim ministrom obrane Josipom Buljevićem, brojnim generalima i admiralima te ostalim visokim časnicima dviju država, predstavnicima vatrogasaca, policije, regionalnih i lokalnih vlasti. Časnici su i ove godine vježbu ocijenili uspješnom.

Igla i Strela

- Pokazali ste da ste spremni čuvati hrvatsko nebo, da ste pripadnici vojske modernog svijeta. Zadovoljan sam jer su Oružane snage pokazale spremnost za suradnju s lokalnom zajednicom i za razvijanje prijateljstva sa susjedima, poručio je Buljević, prvi ministar koji je prisustvovao vježbama na Kamenjaku.

Prijenosnim raketnim sustavima "Igla" i "Strela" vojnici su gađali rakete ispaljene iz pravca Monte Kopa, a projektili bi ih presretali nešto sjevernije od otočića Porer. Lakim topničkim oružjima od 20 i 40 milimetara na borbenim oklopnim vozilima gađane su pak mete koju su vukli MIG-ovi na sajli dugoj 1,2 kilometara. U demonstraciji gađanja raketama kopnenoj su se vojsci priključili i pripadnici Hrvatske ratne mornarice, koja je proteklih godina u vježbama "Štit" sudjelovala tek osiguravajući akvatorij oko Kamenjaka.

- Ovo je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj, održava se već 22. godinu, a s obzirom da se u početku odvijala dva puta godišnje, ovogodišnji "Štit" bilježi svoju 29. provedbu, rekao je direktor vježbe pukovnik Mario Raguž, inače zapovjednik Pukovnije PZO. Kroz desetak dana vježbe, zaštićenim krajobrazom juga Istre prošlo je 626 pripadnika oružanih snaga obiju država, od čega 50-ak slovenskih.

Suradnja s općinom

Obraćajući se vojnicima brigadni general Milan Žurman zahvalio se predstavnicima HV-a za gostoprimstvo i suradnju te izrazio nadu da će i slijedeće godine slovenska strana sudjelovati na ovim manevrima. Ovo je pak treća godina da se naši susjedi odazivaju pozivu MORH-a, a nesumnjivo nije i zadnja.

- Ova vježba pokazuje da su oružane snage na visokoj razini spremnosti, a pohvalna je i suradnja sa slovenskim partnerima, rekao je načelnik glavnog stožera general pukovnik Mirko Šundov.

I ove se godine pokazala dobra suradnja između MORH-a i Općine Medulin, u kojoj gostoprimstvo i potporu lokalne zajednice vojska uzvraća uređivanjem putova i sličnim zahvatima. Dobre odnose i je potvrdio načelnik Medulina Goran Buić dodijelivši Ministarstvu Zlatnu plaketu Općine, da bi mu ministar Buljević uzvratio plaketom MORH-a.

Dvostruka zaštita

- Naša suradnja može biti pokazatelj svima u Hrvatskoj kako se može surađivati s lokalnim zajednicama, poručio je Buljević naglasivši da vojska poštuje visoke standarde očuvanja okoliša.

- Ne samo da Kamenjak uživa zaštitu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, već je pod zaštitom i Ministarstva obrane. Kamenjak nakon odlaska oružanih snaga uvijek bude još ljepši i još čišći, rekao je Buić.

Vježba je formalno završila u četvrtak, nakon demonstracije gađanja i smotre odmah je krenula demontaža šatora i opreme, a posljednji će vojnici jug Istre napustit najvjerojatnije u petak.

Buljević: Volim Istru, volim Kamenjak!

"Volim Oružane snage, volim Istru, volim Kamenjak", odgovorio je ministar Josip Buljević na pitanje novinara da objasni kako to da je prisustvovao vježbi, s obzirom da je prvi čelnik MORH-a ikad koji je stigao na "Štit". Novinare je zanimalo i da komentira orijentaciju Hrvatske na svjetskom tržištu kao izvoznika oružja te je naveo da je proizvodnja oružja značajna djelatnost i da će Ministarstvo, u okviru svojih mogućnosti, poticati razvoj takve proizvodnje. Opremljenost vojske ocijenio je dobrim, u skladu sa standardima NATO-a, ali i da uvijek može i bolje.

- Oružane snage Republike Hrvatske imaju 15 tisuća pripadnika i na tom ćemo se broju zadržati, zaključio je Buljević.

Učenici posjetili oružane snage

Svake se godine za vrijeme vojne vježbe organizira i Dan otvorenih vrata (TT zbor) za sve škole Istarske županije. Tako su im ove godina u posjet i razgledavanje naoružanja došla djeca iz škola s područja općine Medulin. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter