Na Danima Velog Jože najveća kućica za ptice


Prvi Dani Velog Jože u Motovnu pretendiraju na ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, i to najvećom kućicom za ptice na svijetu. Izradila su je djeca iz radionice maketarstva "Ekologija i tehnika zajedno", u pulskom Centru za tehničke aktivnosti Veruda. Kućica tlocrta 150 x 144 centimetra, visoka 260 centimetara očekuje svoje mjesto su slavnoj knjizi rekorda.

No, to nije jednostavno, pojasnio je organizator Ozren Grbavčić, jer na certifikat treba čekati šest tjedana. Ovih dana, kada je sve u Motovunu divovsko u znaku Velog Jože nitko ne dvoji da će ova kućica za ptice dobiti Guinnessov certifikat.

Dani Velog Jože započeli su u petak izložbom dječjih radova u kinu Bauer s temom "Želim biti velik kao Veli Jože. Potom su polaznici kreativne radionice s Birikinom upoznali grad Motovun kroz priču o nesretno zaljubljenom princu Ludoviku i lijepoj princezi Lukreciji.

U smiraj dana otvoren je srednjovjekovni sajam na kojem se tijekom sva tri dana festivala nude lokalni proizvodi i mnogi predmeti koji podsjećaju na srednjovjekovnu tradiciju, ali u ovom slučaju kao igračke. Sve to slikovitom glavnom motovunskom trgu daje bajkovitu sliku mitskih vremena Velog Jože.

Upotpunila je to renesansna glazba Andrije Motovunjanina koju je izvodio ansambl Liberi draconis. Ovomu treba dodati skeč u režiji Patrika Lazića "Srednji vijek i sadašnjost" koji se prikazivao na  motovunskim ulicama, a udruge Istra Inspirit i Čarobnjakov šešir uprizorile su "Velog Jožu i mitska bića".

U prvoj Noći literature, koju je vodio novinar i književni kritičar Davor Šišović, govorilo se o divovima u fantastičnoj književnosti, a gosti su mu bili Milena Benini, Ljiljana Avirović, Carla Rotta i Antonio Giudici. Ovom je prigodom predstavljen prvi prijevod Velog Jože na talijanski jezik. Na kraju prvog dana festivala posvećenog Velom Joži Motovun je zablistao svjetlećom čarolijom obasjan stotinama lampiona.

Festival je danas nastavljen raznim igrama za djecu, ali i gastro-užicima za odrasle, među kojima je bio i vol na ražnju. Uz njega su mnogima koji su ga kušali dobro prijala domaća malvazija i poznati motovunski teran.

Oni koji večeras žele posjetiti Motovun mogu pogledati dokumentarni film o divovima, prisustvovati predstavljanju skulpture Velog Jože od slame, a u Noći literature gostuje Krešimir Mišak. Uz to prikazat će se "Srednji vijek i sadašnjost", "Veli Jože i mitska bića", Nazorova modna revija, palit će se slama, a za glazbu je zadužen ansambl Liberi draconis.

Dani Velog Jože završavaju sutra cjelodnevnim programom, a uz dječji kutak koji se otvara u 9.30 sati, u podne će se svojom ponudom predstaviti motovunski ugostitelji, a pred večer će se govoriti o suvenirima s motivima Velog Jože. U Noći literature Zoran Krušvar, Marina Jadrejčić i Milena Benini govorit će o divovima u hrvatskoj fantastici. (M. RIMANIĆ, fotografije M. RIMANIĆ i A. UNKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter