Moja osveta je oprost

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Minule nedjelje navršila se 67. obljetnica mučeničke smrti blaženog Miroslava Bulešića, a tim je povodom u njegovoj rodnoj župi, u župnoj crkvi Marijina Navještenja u Svetvinčentu, održana svečana misa koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Uz njega misu su koncelebrirali istarski biskupi mons. Dražen Kutleša i mons. Ivan Milovan te brojni svećenici Biskupije Porečko-pulske.

U propovjedi je mons. Devčić podsjetio kako je ovdje blaženi Miroslav Bulešić sazrijevao kao osoba, ali i kao vjernik. Ovdje je osjetio, dodao je, svećenički poziv, ovdje je i zaređen za đakona i svećenika, a ovdje je prokazao i prvu Svetu misu. Ovamo je  navraćao kao svećenik i ovdje su nakon ubojstva u Lanjišću njegovi posmrtni ostaci našli svoje posljednje počivalište. Ovdje je posijano sjeme vjere, koje će urediti plodom mučeništva najprije u dosljednom življenju prema vjeri, u kušnjama svakodnevnog života, a zatim, kad je Gospodin to tražio i žrtvom vlastitog života, istako je mons. Devčić.

Blaženi Miroslav mučeništvo je prihvatio bez mržnje prema svojim ubojicama ispunivši tako riječi iz svoje duhovne oporuke: "Moja osveta je oprost", podsjetio je riječki nadbiskup i dodao da je crkveno razumijevanje mučeništva posve je različito od ljudskog gledanja. Iz ljudske perspektive mučeništvo je nesreća, kazna, propast, a i iz Božje pobjeda božje milosti nad ljudskom slabosti. To je posljedica nasljedovanja Krista i duboke povezanosti s Kristom, koji je rekao: "Ako su mene progonili, progonit će i vas".

- Dok bezbožnici ostaju u neznanju odakle snaga mučenicima za prihvaćanje najtežih muka, oni koji to promatraju u svjetlu Božje riječi znaju da im snagu daje vjera u Isusa Krista. Vjerom u njega sveti su mučenici, a među njima i blaženi Miroslav, pobijedili i ostali nepokolebljivo opredijeljeni za Isusa Krista, svjesni da se smrću život mijenja, a ne oduzima, naglasio je mons. Devčić.

Pozvao je vjernike da vlastitIm primjerom svjedoče vjeru u Isusa Krista koji se slobodno dao raspeti, a da pritom nije proklinjao svoje mučitelje, veće je za njim molio. Svi su kršćanski mučenici, pa i blaženi  Miroslav, prihvaćali mučeništvo slijedeći Isusa Krista, ali primjeri svjedoče da svaki mučenik zahvaljuje i onima koji su mu pomogli upoznati vjeru u Isusa Krista. Tako su roditelji, svećenici i poglavari u sjemeništu pomogli bl. Miroslavu upoznati vjeru u Isusa Krista.

- Zato dok zahvaljujemo Bogu dužni smo zahvaliti i roditeljima i ovoj župskoj zajednici koja je blaženog Miroslava pratila na njegovom kratkom životnom putu. Bez žive vjere onih koji su ga vodili, zajednice u kojoj je odrastao mladi Miroslav ne bi stekao palmu mučeništva. Vjera crkve rađa svece i mučenika i zbog toga svatko od vas može biti ponosan što je Miroslav stasao u gorostasa vjere, istako je mons. Devčić, te napomenuo da se ne smije zaboraviti pitanje je li naša vjera takva da može uroditi plodom svetosti, ako treba i mučeništva.

Na kraju mise biskupi svećenici i okupljeni vjernici poklonili su se relikvijama krvi blaženog Miroslava Bulešića, a mons. Devčić je pozvao sve da što češće posjećuju ovo mjesto i da više štuju naše svece i blaženike. (M. RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter