Ministar obećao podršku pulskom Down centru

Ministar Vedran Mornar posjetio je pulski Centar za rehabilitaciju "Down sindrom" (D. MEMEDOVIĆ)
Ministar Vedran Mornar posjetio je pulski Centar za rehabilitaciju "Down sindrom" (D. MEMEDOVIĆ)

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar posjetio je u utorak sa suradnicima pulski Centar za rehabilitaciju "Down sindrom" Pula u kojem se već godinama radi na sustavnoj integraciji osoba s Down sindromom. Ispred ulaza u centar, srdačnu dobrodošlicu ministru zaželjeli su korisnici koji dolaze iz čitave Hrvatske, a u prosjeku je u rad centra uključeno njih 190.

Nastavna baza za hrvatske stručnjake

U pratnji ravnateljice Down centra Branke Butorac ministar se potom uputio u razgledavanje, gdje je u kratkom razgovoru s roditeljima korisnika iz prve ruke vidio koje sve edukativno-odgojne usluge centar provodi. Ministar je potom izjavio kako je impresioniran ovime što je vidio u Puli i obećao im pritom jaču podršku ministarstva kojem je na čelu.

- Činjenica je da Ministarstvo obrazovanja mora pronaći načina kako da se više uključi u rad centra da bi ova ustanova postala dio obrazovnog sustava Republike Hrvatske i na neki način postala nastavna baza za sve one ljude koji će se kasnije baviti sličnim slučajevima, kazao je Mornar.

Na pitanje kako će Ministarstvo konkretno pomoći, ponovio je da će ministarstvo sigurno pružiti podršku, no da se o konkretnim financijskim oblicima potpore mora razgovarati.

- Nešto ćemo sigurno dati. No ono što je važnije, jest ovu ustanovu uključiti u nacionalni sustav te dovesti ovdje ljude da bi vidjeli kako se radi s djecom s Down sindromom. Dovesti ih treba kako bi stekli dodatna znanja, jer ovdje imaju mnogo toga za naučiti, rekao je ministar.

Prenijeli smo ministru pitanja roditelja djece s Down sindromom, koji s obzirom da ne žive u Istri, moraju sami snositi troškove prijevoza. Zanimalo ih je hoće li ministarstvo i u tom dijelu pomoći.

Prvi posjet jednog ministra obrazovanja

- Moramo vidjeti. U svakom slučaju, predstoji nam razgovor s Ministarstvom socijalne skrbi da vidimo kako se i oni mogu malo više uključiti jer ova ustanova to zaslužuje, a čini mi se da putem tog ministarstva ustanova dobiva oko 1,5 milijun kuna, kazao je Mornar.

- Ovo je prvi put da je jedan ministar obrazovanja došao  posjetiti naš centar, istaknula je ravnateljica Branka Butorac i dodala da je ministar bio stvarno brz jer je stigao svega tri dana od kada mu je službeno uručen poziv.

- S ministrom ćemo otvoriti razgovore o mogućim koracima koje svi zajedno možemo poduzeti da bi povećali razinu stručnih znanja roditelja i djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu i ustanovama, a da bi integracija osoba s intelektualnim teškoćama u redovni sustav bila čim uspješnija. Na taj način pokušat ćemo dati svoj interdisciplinarni doprinos unaprjeđenju kvalitete življenja osoba s Down sindromom, kazala je Butorac.

Na kraju je istaknula da novac nije glavni problem, jer se uvijek nekako snađu, i dodala da je najvažnije da ova ustanova dobije sustavnu podršku ministarstva za model integracije koju već godinama uspješno provode. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter