Mimohod i baloni u čast 318 žena ubijenih u 15 godina


U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u četvrtak je u Puli Sigurna kuća Istra organizirala već tradicionalni mimohod ulicama grada od Foruma do tržnice uz bubnjare, brojne srednjoškolce koji su nosili bijele maske u spomen na sve znane i neznane žene žrtve obiteljskog nasilja, kao i već prepoznatljive crne balone i transparente. "Život bez nasilja je vrijedan truda", "Nema opravdanja za nasilnike" i "Ja sam protiv nasilja nad ženama", bili su tek neki od njih. Bila je to prigoda i za obilježavanje prvog desetljeća rada Sigurne kuće Istra.

Eskalacija nasilja u obitelji

Gradonačelnik Boris Miletić, uz pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića te zamjenicu Elenu Puh Belci, koja se kasnije i pridružila mimohodu, pozdravio je na Forumu ispred Komunalne palače predstavnice Sigurne kuće Istra, Jadranku Černjul i Branku Žužić, predstavnike PU Istarske na čelu s načelnicom Tatjanom Božac Maksić te srednjoškolce iz svih pulskih srednjih škola koji su se odazvali mimohodu.

Mimohod je krenuo prema tržnici i privlačio pozornost svih koji su se zatekli u blizini, što mu i jest bio cilj. Ovim se Danom, naime, želi upozoriti na eskalaciju nasilja u obitelji, senzibilizirati društvo i potaknuti na zalaganje i djelovanje cijele zajednice da bi se nasilje u obitelji smanjilo, upozorila je Branka Žužić.

- U deset godina koliko djeluje Sigurna kuća Istra sklonjeno je 105 žena i 132 djece, žrtava obiteljskog nasilja. Taj podatak zorno govori o važnoj ulozi Sigurne kuće za Istru i cijelu Hrvatsku. Osim toga, u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, a lani njih 15 od kojih jedna u Istri, i to od ruku bivših ili sadašnjih partnera. U posljednjih deset godina ubijene su 232 žene, a u 15 godina čak 318. Zamislite koliko je to ženskih razreda? Praktički svakih 28 dana jedna žena biva ubijena od partnera, sadašnjeg ili bivšeg, a gledajući samo prvih osam mjeseci ove godine rezultati su još i gori, jer ispada da je svaka 22 dana jedna žena bila ubijena. Raste i broj pokušaja ubojstva, nanošenja teških tjelesnih povreda i silovanja, navela je Žužić poražavajuće rezultate.

Dodala je također da je nasilje u obitelji javna stvar koja podliježe intervencijama policije i zakonski je regulirano, iako dio građana smatra da je to privatna stvar obitelji i da se ne smiju miješati.

Javlja se tek dio žena

- Zakonska je obveza svih nas prijaviti nasilje u obitelji policiji i Sigurnoj kući jer to žrtve obiteljskog nasilja zaslužuju, da ne bude prekasno i da te žene ne pune stranice crne kronike, navela je Žužić, uoči samo puštanja crnih balona u zrak za sve žene žrtve obiteljskog nasilja.

Paralelno s mimohodom, na tržnici na Narodnom trgu Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su info-punkt, na kojem su se građani mogli informirati o problematici

nasilja nad ženama. Tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine na području PU istarske prijavljeno je 212 osoba zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a evidentirano je i 139 žrtava kaznenih djela počinjenih na štetu člana obitelji ženskog spola. Uglavnom se radilo o kaznenim djelima prijetnje, nasilja u obitelji i tjelesne ozljede. Riječ je o slučajevima koji su prijavljeni policiji, no kolika je točna brojka ovakvih događaja još uvijek ostaje nepoznanica, s obzirom velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika. Kako bi se javnost senzibilizirala za problem obiteljskog nasilja, Policijska uprava istarska od 2010. godine provodi nacionalnu kampanju "Živim život bez nasilja". Osim sa statističkim podacima, na postavljenom info-punktu, građani su se mogli upoznati i sa zakonskim osnovama za sankcioniranje nasilja, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u borbu protiv nasilja nad ženama.

Sjećanje na 22. rujna 1999. godine

Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter