Migracija u multimedijalnom izrazu

Sabina Damiani
Sabina Damiani

Samostalna izložba umaške umjetnice Sabine Damiani, multimedijalni projekt pod nazivom "Arhiv migracije", otvorena je sinoć u galeriji Anex MMC-a Luka. Sastavljena od tri poglavlja (Altrove, Dove da qui i WeTransfair), riječ je imaginativnom ansamblu koji, kako je ustvrdila kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Maja Briski, istražuje delikatne, ponekad na prvi pogled i nezamjetne tranzicije duha, kultura, sjećanja, običaja i identiteta, čiju vidljivost možemo zahvaliti isključivo autoričinom empatičkom senzibilitetu.

U fotografskom serijalu "Altrove", uz portrete pretežito mlađih ljudi, autorica preostalu dijagonalu dopunjuje fotografijama pojedinih, njima važnih predmeta. 

- Zanima me želja za promjenom te nostalgija za starim. To dvoje se isprepliće, kazala je autorica pred pulskom publikom.

"Dove da qui (Gdje odavde)" grupna je fotobilješka o napuštenim autobusnim postajama i čekaonicama, kojom autorica, veli kustosica Briski, komentira tihu dezintegraciju nekad jedinstvenog istarskog prostora kao i napuklih veza među stanovnicima koji ga ispunjavaju.

- Napuštene autobusne stanice simboliziraju teritorijalnu napuštenost, posebno sjeverne Istre, kaže Damiani.

Mimo medija fotografije, u trećem poglavlju "WeTransfair" (prema web-servisu "wetransfer" za slanje velikih datoteka), u neprobojne male staklenke postavljeni su mali, naoko beznačajni predmeti. Zato ne manjka aluzija iz naslova poglavlja - "sajamsko šarenilo" (fair); "premještanje" (transfer) te fer ili korektan postupak pri toj manipulaciji.

Sabina Damiani, rođena 1985. u Kopru, diplomirala je 2008. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, smjer vizualna komunikacija i didaktika umjetnosti. Tri godine kasnije završila je postdiplomski studij fotografije u Milanu; članica je Studija Voltair iz Londona te Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, koje i organizira ovu izložbu. Izložba je otvorena do 15. travnja, a može se pogledati radnim danom od 9 do 15 i od 17 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter