MFF: Povratak radikalnim političkim korijenima

Poljski redatelj Martin Rath prima nagradu za svoj film 'Arena', najbolji u kategoriji kratkih filmova (M. ANGELINI)
Poljski redatelj Martin Rath prima nagradu za svoj film 'Arena', najbolji u kategoriji kratkih filmova (M. ANGELINI)

Kruna i kulminacija svakog Motovunskog filmskog festivala svake je godine, pa tako i ove, ceremonija njegova svečanog zatvaranja pred uvijek dupkom ispunjenim gledalištem Kina Trg.

Za razliku od prve četiri festivalske večeri, posljednja se odigrala ispod napokon besprijekorno vedrog neba, bez straha da bi kiša ili oluja mogle pomutiti ovaj najsvečaniji festivalski trenutak. A svečanost je počela proglašenjem pobjednika u najstarijoj motovunskoj festivalskoj konkurenciji, onoj za kratki film do 20 minuta.

Po običaju ustaljenom posljednjih godina, nagradu za "motovunski kratki" ne dodjeljuje žiri, već procedura funkcionira po modelu "štafete" - najbolji kratki film, a takvih je ove godine u konkurenciji bilo 25, proglasio je lanjski pobjednik, Christos Nikou iz Grčke. Po obrazloženju koje je u Motovun poslao mailom, Nikou je najboljim kratkim filmom ocijenio uradak "Arena" poljskog redatelja Martina Ratha, za koji je rekao da je to "redatelj od kojeg bi najradije vidio njegov prvi dugometražni film".

Nakon prikazanog inserta iz filma "Arena", koji govori o neobičnim doživljajima jednog autostopera koji među gorštacima u zabačenom poljskom planinskom selu mora proći svojevrsni, nimalo nježan, niz inicijacijskih obreda, Rath je i osobno primio nagradu na motovunskoj pozornici, ali on je nažalost bio jedini laureat koji je osobno bio u Motovunu.

Zatim je proglašen dobitnik nagrade Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Ovo udruženje postoji već 85 godina, djeluje u pedesetak zemalja i dodjeljuje nagrade na festivalima širom svijeta. Motovunski FIPRESCI žiri činili su Alexandra Puetter iz Njemačke, Luminita Boerescu iz Rumunjske te kao hrvatski predstavnik Motovunac Dean Kotiga, a po njihovu izboru nagradu je zaslužio film "Viša sila - turist" švedskog redatelja Rubena Oestlunda, priča o obitelji koja se na zimovanju nađe na ispitu vlastitih temelja uslijed opasnosti izazvane lavinom.

Predsjednik festivalskog savjeta Mike Downey zatim je predstavio žiri za glavnu festivalsku nagradu, Propeler Motovuna, koji se ove godine sastojao od filmskih i društvenih aktivista koji su ili morali pobjeći iz svojih zemalja ili su u pritvoru odnosno zatvoru.

"Ovakvim novim radikalnim pristupom sastavljanju žirija vratili smo se našim radikalnim političkim korijenima", pojasnio je Downey. Jedina članica glavnog žirija koja je mogla osobno doći u Motovun bila je Ina Ševčenko, aktivistica ukrajinskog feminističkog pokreta Femen, a s ostalim članovima su konzultacije o kandidatima za nagrade obavljane preko Skypea, Vibera i sličnih internetskih servisa: iz Chicaga se javljala sirijska aktivistica Ala'e Basatneh, iz Londona članovi Bjeloruskog slobodnog teatra Natalija Kaliada i Nikolaj Kalezin, iz Teherana gdje se nalazi u kućnom pritvoru redatelj Jafar Panahi, a ukrajinski redatelj Oleg Sentsov jedini je bio nedostupan budući da se nalazi u ruskom zatvoru u Moskvi pod optužbom za terorizam i za njega je u Motovunu simbolički čuvana prazna stolica.

U kratkom filmu prikazano je kako je žiri radio, a posebno je dojmljiva bila mobitelom snimljena Panahijeva poruka koji je svima poželio mir i da se festival uspješno privede kraju.

Ina Ševčenko je zatim proglasila odluku "žirija u egzilu" o dodjeli posebne pohvale filmu "Policajčeva žena" njemačkog redatelja Petera Groeninga, te glavne nagrade, Propelera Motovuna, filmu "Pleme" ukrajinskog redatelja Myroslava Slaboshpytskiyja.

Pobjednički film radnjom je smješten u internat za gluhonijeme u kojem glavni protagonist pronalazi svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije, a žiri ga je nagradio opčinjen njegovom slojevitošću i emocionalnošću kojima taj film odiše iako se u njemu ne izgovara ni jedna riječ.

Redatelj pobjedničkog filma zatim se s velikog ekrana obratio motovunskoj publici videoporukom, zahvalivši se na nagradi, koja je za njega velika čast.

Nakon dodjele odnosno proglašenja festivalskih nagrada, na motovunsku su pozornicu pozvani festivalski volonteri, koji su poveli tradicionalnu zdravicu sljedećem festivalu, kojemu će, kako je najavio Igor Mirković, zemlja-partner biti Francuska.

Zatim su krenule redovne večernje projekcije, u drugom večernjim terminu publika je mogla i ponovno pogledati pobjedničke filmove, noćni koncert održao je etno-pop sastav Kolektif Istanbul zaključujući tako vrlo kvalitetan i raznolik program Turska - zemlja partner, i Motovunski filmski festival još je jednom, kišnom vremenu usprkos, prešao u povijest i lijepa sjećanja svih koji su ga u minulih pet dana pohodili. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter