Maslina može začiniti sve - od povrća i mesa do čokolade

Pripremljene su tisuće porcija najrazličitijih jela s maslinovim uljima
Pripremljene su tisuće porcija najrazličitijih jela s maslinovim uljima

U Vodnjanu su 12. dane maslinovog ulja i ove godine pohodili mnogobrojni posjetitelji iz Istre, drugih dijelova Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su došli provjeriti i koje će sve gastronomske delicije tu biti spravljene i sljubljene upravo s mladim uljima. Za kulinarski je dio manifestacije zadužen glavni chef Robert Perić, uz kojega je radio složni tim vrsnih kuhara, učenika ugostiteljskih škola te gosti s područja Pule, Poreča, Livada, Malog Lošinja i iz drugih krajeva. Svi su oni ovih dana pripremili na tisuće porcija najrazličitijih jela.

- Pripremili smo ono najbolje što naša Istra nudi, za sve gušte. Od ribe, hobotnice, sipe, kuhane janjetine, pečenega kozlića, gudića s krumpirima i zeljem, kuhanega tovara i boškarina na padelu, u fornu… ma stvarno na sve načine. Od slatkega su tu, primjerice, male štrudle, kreme od marelice ili skute. Sa svim tim gre i posebno maslinovo ulje koje koristimo kao začin. Osnova nam je uvijek glavna namirnica. O njoj, ali i o našem guštu ovisi koje ćemo ulje koristiti da bismo postigli sklad, da li blaže ili pikantnije, rekao nam je Perić, potvrđujući da su se ljudi počeli educirati o takvom načinu korištenja ulja i mnogi već puno znaju.

Jesen u Istri

U nedjelju je na redu bila tema "Jesen u Istri", pa su na meniju bili zelje, cuke, trukinja i kostanji, ali i već tradicionalne bumbarske palačinke koje priprema gradonačelnik Klaudio Vitasović. Program je uključivao i predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola, predavanja i prezentacije o medu, kaldirskom voću, evoluciji istarske gastronomije i mladim kuharima te street foodu i novim trendovima u urbanom kuhanju, kao i svečanu podjelu uvjerenja o osposobljavanju maslinara u vodnjanskom POU-u. Obilazak turističkim vlakićem vodnjanskih znamenitosti i obilazak kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina u subotu je zaustavila kiša, ali su jučer ponovno bili na repertoaru.

Kako maslinovo ulje može odlično funkcionirati u majstorskom sladoledu i čokoladi pokazao je Vili Radonić iz pulskog VR Choco-arta.

- Svake godine radim s pomno odabranim vrstama ulja, o ove je godine sladoled spravljen od buže i rosignole iz prve berbe, čiji je retrogusto pikantan jer sadrže maksimum polifenola, tako da se doista osjeća sva punoća okusa masline. U 70 - postotnoj čokoladi su pak sorte coratina i maurino koji se savršeno spajaju s dosta jakim kakaovcima tipa criolo i forestero, ali ih razblaži točno do one točke koja ih za naše nepce čini ugodnima. Za tom su našom istarskom čokoladom ludi Englezi, ispričao je Vili.

Otkrio je i da je maslinovo ulje dobar sastojak za kolače, jer "ubija" slatkoću i daje sočnost i mekoću. No, treba biti oprezan s količinom, jer to ulje ima visok stupanj tališta, pa ukoliko ga je previše može učiniti da kolač u sredini ostane sirov. Umjesto ulja, moguće je u kolač umiješati osušene, malo dehidrirane i mljevene plodove masline, ali to je samo za one koji vole aromu masline, sugerirao je Vili. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter