Masku stavi ti, neću te prepoznati


Šarene i maštovite maske živopisnih boja uspjele su danas razbiti maglovito sivilo u našem gradu. Maškarane skupine djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola iz Pule i okolice privlačile su pažnju i mamile osmijehe svih prolaznika koji su se prijepodne zatekli u blizini Arene gdje se održao 18. dječji karneval u organizaciji Društva Naša djeca Pula.

Na središnjoj pozornici u Areni predstavila se 31 grupa djece, svaka s originalnom grupnom maskom izrađenom od raznih materijala, od novina, kartonskih kutija, raznobojnih vrećica ili tkanina. Kao i svake godine, i ovaj je dječji karneval predstavio kreativnost djece, njihovih odgajateljica i učiteljica, ali i roditelja koji nerijetko sudjeluju u izradi dječjih kostima za ovu prigodu. Dnevni Centar za rehabilitaciju Veruda svojim je kostimima ispričao Morsku priču, iz Dječjeg vrtića Centar stigli su maleni Čarobnjaci, Dječji vrtić Val ostao je vjeran svom nazivu i predstavio Uzburkano more, nakon čega su nam iz Područnog odjela DV Bubamara iz Šišana stigli Kauboji i kaubojke - Lipi mladići i divojke na svojim smeđim i bijelim konjima.

Nakon njih je na pozornicu stigla uvijek popularna dječja igra Čovječe ne ljuti se iz DV Bubamara Ližnjan, a onda su nadolazeće proljeće najavili šareni Cvjetići iz DV Centar - Veli Vrh, iza kojih su prodefilirale umiljate Mačkice iz DV Pula - Centar, pa nevjerojatna skupina od 200 malenih Harlekina iz osnovne škole Giuseppina Martinuzzi. Iz osnovne škole u Šišanu stigli su simpatični Puževi, a iz DV Veli Vrh maškarane skupine Veseli Veseljko i Sovice. Medulinski mališani iz dječjeg vrtića predstavili su najnoviju medulinsku atrakciju, Medulinski malin, a kako su ribari pod njim na morskoj obali pleli mrižu svoju predstavila je jedna od najvećih skupina, ona iz osnovne škole Monte Zaro u kojoj je učestvovalo 108 djece.

DV Kaštanjer imala je još jednu jako lijepu modru grupnu masku na temu mora, dok su iz DV Rin Tin Tin četiri vrtićke skupine stigle vrlo simpatično odjevene kao Voće, Čudovišta, Princeze i Vitezovi, te najmanji i najslađi Kiki bomboni. Kako se može originalno iskoristiti proziran kišobran, pokazali su nam učenici Osnovne škole Stoja s grupnom maskom Meduze, a iz DV Latica stigli su mali crno-bijeli Pandići. DV Krabuljčići predstavili su se s grupnom maskom Zvončići, male Sovice stigle su iz DV Rin Tin Tin, kao i grupa Crvenkapica koju je pratilo nekoliko lovaca. Tri skupine mališana iz DV Mali svijet - Izvor bili su šareni i rasplesani Indijanci, njihovi kolege Pačići prošetali su Arenom vrlo prigodno, kao Antičko pismo, DV Zvjezdice nikoga nisu smočile kada su stigle kao vesele Kišne kapi, a da je Rock uvijek aktualan pokazali su svim prisutnima Rokeri s Kaštanjera iz istoimene škole. Karneval su zatvorile četiri skupine iz Osnovne škole Centar čija su se dječica zamaskirala u I-pade, Vesele Žabice, Veselu Abecedu i strašne Gusare.

Neke su se skupine predstavile na pozornici uz recitaciju ili pjesmu, a tijekom karnevala mališane su animirali popularni likovi Olaf i Elza, Miki Maus i Minnie i Kleopatra iz Zemlje Zabave, te nezaobilazne pulske mažoretkinje. Ovom je prilikom dječja gradonačelnica Lana Peršić preuzela od gradonačelnika Borisa Miletića ključeve Grada, poželjela maškaranim skupinama da se lijepo zabave i da uvijek budu sretni i veseli, te je pohvalila iznimnu kreativnost predstavljenih maski. Svaka je skupina na odlasku dobila poklon paket u vrijednosti 250 kuna, a tijekom karnevala častili su se krofnama i sokovima. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter