Maškarice preuzele ključeve i zavladale gradom

Dječji karneval u Puli (Danilo MEMEDOVIĆ)
Dječji karneval u Puli (Danilo MEMEDOVIĆ)

Da su se kojom čarolijom u petak u Areni našle njene graditeljice vile ili stari Rimljani, čudom bi se čudili šarenom malom svijetu koji se tamo cijelo jutro veselio, plesao i pjevao. Dječji je karneval, 17. po redu, okupio rekordne 54 grupe s čak 1.338 maškarica - polaznika vrtića i osnovnih škola iz Pule i okolice. Likovi iz mašte će idućih dana razigrano vladati Pulom. Ključeve Grada je u njihovo ime preuzela pulska dječja gradonačelnica Lara Kapeloto, učenica osmog razreda OŠ Šijana, a drage joj ih je volje predala pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

- Kako rastu naša djeca, tako i naš karneval. Oni koji su sudjelovali prije 17 godina danas su već odrasli ljudi. Dječja mašta i kreativnost svake nas godine sve više oduševljavaju. Tko zna što nas čeka slijedeće godine, kad će ova manifestacija postati punoljetna, rekla je Krizmanić Marjanović. Istaknula je da ključ ostavlja u dobrim rukama te novoj vlasti želi puno sreće i dobro upravljanje.

Pod sunčanim nebom i kišom šarenih papirića, pozornicom su prodefilirale kreacije inventivnih i vrijednih mališana, njihovih teta, učiteljica i roditelja. Svaka maskirana grupa izazivala je novo divljenje i "škljocanje" mobitela i fotoaparata - od malih ronioca, kaštanjerskih cvjetića, kraljica i kraljeva, kapljica iz Verude, marcipana i medenjaka, indijanaca, medvjedića, veselih zubića i delfina, pa sve do najbrojnijih Malaca ili Minionsa, kojih je stiglo čak 190 iz šest grupa Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi".

Predstavili su se i pituri iz Stoje, meduze, dalmatineri, obitelj Barbapapa, našiljene olovke, molekule ljubavi, havajanci, slatkiši, satovi, četiri godišnja doba te štajuni iz OŠ Monte Zaro, zahvaljujući kojima su okupljeni naučili nabrojiti istarske mjesece: antonšćak, sičan, marac, avril, maj, pomaj, žetvenjak, angust, smokvenjak, miholjšćak, martinšćak i prosunac.

Nastupile su raspjevane redovnice, polarni su medvjedi pjevali na engleskom jeziku, dok je grupa "Vesela Pula" iz Dječjeg vrtića "Marija Petković" uz prigodnu pjesmu pokazala oživljene kulturne spomenike grada, izrađene od novinskog papira. Vremenske (ne)prilike pjevale su zajedno hit "Pretežno vedro", a "Čokoladna čarolija" iz Dječjeg vrtića Dado, s čokolatinima, štangicama i cijelim tablama, bila je samo točka na "i" proučavanja kako nastaje čokolada. Za mikrofonom su se u kratkim prezentacijama izmjenjivali još štinjanski smajlići, vještice i vampiri, spužve bobovi, Elze i Olafi, vesele žabice i pjetlići, grožđe, duhovi, Snježna priča, šarene kocke, snjegovići, astronauti, razigrane ribice i gusjenice s Busolera.

Program je simpatično vodio Harry Potter, odnosno predsjednik pulskog Društva Naša Djeca (DND) Nenad Seferagić, a karnevalski su ugođaj dodatno začinili Pulske mažoretkinje, bubnjari Glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov, animatori iz Zemlja zabave i DJ Vedran iz Sunčanih naočala. Na kraju su se sve maškarice zasladile krofnama i sokovima, dok je svaka grupa na poklon dobila paket s didaktičkim materijalom i društvenim igrama, u ukupnoj vrijednosti od 150 tisuća kuna.

Uspješnu organizaciju već tradicionalno potpisuje DND, pod pokroviteljstvom Grada Pule i Arheološkog muzeja. Svoj su doprinos dali i Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula i gradsko komunalno poduzeće Herculanea, zaduženi za sigurnost mališana i uređenje prostora. Maškare će u Puli ostati na vlasti sve do utorka, 9. veljače, kad je na Velom Vrhu predviđeno spaljivanje Pusta. (K. FLEGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter