Maškarano ludilo u Rovinju i Rovinjskom selu

Rovinjska karnevalska povorka
Rovinjska karnevalska povorka

Subota je, barem što se tiče Rovinja i najvećeg Rovinjskog Sela bila definitivno u znaku maškaranog ludila. Počelo je ujutro, na rivi i gradskom Trgu maršala Tita na kojoj se zabavljalo i u maškaranoj povorci kretalo nekoliko stotina mališana, predstavnika udruga, klubova i društva Rovinja, da bi poslijepodne i u nekoliko kilometara udaljenom Rovinjskom Selu bilo nastavljeno 4. po redu maškaranim maratonom, odnosno dječjem plesu pod maskama.

Što se Rovinja tiče, valja reći da su se i ove godine posebno potrudili organizatori povorke - Pučko otvoreno učilište, čiji su djelatnici dan ranije i prilikom ukrašavanja bine zabrinuto gledali u nebo u nadi da kiša neće pasti ( kao što je to bio slučaj tri zadnja karnevalska događanja), ali i sami akteri događanja - tete, odgajateljice, učiteljice, mame i tate odnosno svi oni koji su uložili puno truda u izbor i izradu najrazličitih kostima u kojima su mališani i ostali, formirali veliku karnevalsku i vijugavu zmiju.

Poslijepodne, i to onaj prvi dio bio je u znaku odraslih "sportskih i rekreativnih" tipova. Naime, u Rovinjskom se selu, okupilo više od pedeset trkača, sudionika 4. maškaranog maratona. Pod maskama, i u najluđim kostima zbog kojih je publika pucala od smijeha, njihov je zadatak bio istrčati ulicama Sela, i u dužini od 5,6 kilometara. Prema odluci sudca Dragana Radomirovića i njegove štoperice, najbrži u kategoriji muškaraca bio je Marko Horvat (Tar-Vabriga)  s vremenom 21:54. Malo duže trebalo je Danijelu Karloviću (VK Arupinum) koji je bio drugoplasiran s vremenom od 22:33, dok je treće mjesto zauzeo David Gorjan iz Kopra s vremenom 22:54.  Što se tiče žena najbrža je bila Tatjana Bastijančić (Kontrada), kojoj je trebalo malo više od pola sata (30:10) da zauzme prvo mjesto. S malim zakašnjenjem u odnosu na prvoplasiranu na cilj su stigle Nina Karlić uz Rovinja (30:28), odnosno Tina Šilović, također iz Rovinja kojoj je trebalo 31:41 vremena da stigne do cilja te kao svi ostali zasluženo bude nagrađena velikim aplauzom gledatelja.

I dok su "maratonci" uživali u zasluženoj spizi, na scenu su stupile najmlađe maškarice Rovinjskog Sela, koje su se u povorci od škole kretale glavnom seljankom ulicom do Doma kulture, u kojem je za sve njih bila organizirana dječja karnevalska reduta. No, zabavnom pod maskama za najmlađe ne završava maškarano ludilo u Rovinjskom Selu, pa će tako u utorak, članovi Udruge "Seljanske maškare", inače organizatori svih maškaranih događanja u Selu, imati svoj tradicionalni pohod od kuće do kuće. Nakon što posjete svaku kuću i pozdrave domaćine točno u 18.30 sati na Pudarici će se tradicionalno prirediti fešta, koja će uz piće i kolače biti "uljepšana" vatrometom, a potom i u večernjim satima plesom u Domu kulture i u društvu Funbox i Laguna benda. Ovogodišnje maškarano ludilo, okončat će se prvog dana ožujka spaljivanjem Pusta u 16.30 sati. (Zapisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter