Malvazija Antona Smoljana pobijedila na Antonji

Anton Smoljan, najbolji u kategoriji bijelih vina, pravljenih modernom tehnologijom (N. O. R.)
Anton Smoljan, najbolji u kategoriji bijelih vina, pravljenih modernom tehnologijom (N. O. R.)

Tradicionalno "Antonja" je i ovog puta privukla veliki broj vinara i maslinara, a gdje se nalaze oni, tu je i mnoštvo znatiželjnika i degustatora. Doda li se tomu, i dobra muzika, fešta je do duboko u noć zagarantirana. A da se u noćnom izlasku, odnosno izboru večernje destinacije ne može pogriješiti, dokaz je i činjenica da se popularna Antonja, svojevrsni zaštitni znak Rovinjskog Sela i proizvođača čitave Rovinjštine, održala 24. puta i to kada je riječ o izložbi vina i za upola manji broj, kada govorimo o maslinovim uljima.

No, usprkos odličnoj organizaciji (i ovog je puta posjetiteljima na raspolaganju bio besplatan autobusni prijevoz), mogućnost kupnje degustacijske vinske čaše s amblemom po cijeni od 40 kuna, ono nešto na što nitko nije mogao utjecati jest katastrofalna vinska, ali i maslinarska godina za koju je Sanja Radake, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanja vinskih uzoraka ustvrdila da je se treba što prije zaboraviti.

- Vinari, ali i maslinari ne pamte tako lošu godinu kao što je to bila 2014. godina. Loši vremensku uvjeti, ponajviše kiša, kumovali su slabijoj kvaliteti grožđa a samim time i utjecali na konačnu kvalitetu vina. Ipak, i to ponajviše zbog uloženog truda i sve većeg znanja proizvođača, vinari Rovinjštine, poglavito kada je riječ o "modernistima" uspjeli su se izvući i svojim vinima, rađenim modernom tehnologijom, osigurati standardnu razinu kvalitete. Na žalost, to isto se ne može reći i za "tradicionaliste". U svakom slučaju, 2014. je godina koju se što prije treba zaboraviti, a ono po čemu je ipak trebamo pamtiti jest poslovica "na muci se poznaju junaci". Jer, od dobrog grožđa nije problem napraviti dobro vino, ali od lošeg izvući iz njega ponajbolje, to je već umjetnost koju se stječe ne samo praksom, veći i ogromnim ulaganjem u permanentno učenje, rekla je Radeka okupljenim vinarima, dodavši i da su oni sami toga svjesni, pošto je evidentno da su posljednjih godina, upravo zbog novog, usvojenog znanja, vinari Rovinjštine sve uspješniji a njihovi proizvodi sve bolji i bolji.

Prijavljen četrdeset i jedan vinski uzorak

No, vratimo se na najuzbudljiviji dio Antonje, podjelu medalja najuspješnijima. Kako se moglo čuti, sveukupno je prijavljen 41 uzorak, od kojih 30 bijelih i jedanaest crnih vina. U kategoriji bijelih vina, proizvedenih modernom tehnologijom dodijeljena su dva zlata - Edi Babiću-Panjoku i Antonu Smoljanu, čije je zlato najsjajnije, jer je svog, također zlatnog kolegu, prestigao za jedan bod. No, kako nerijetko decimale, stotinke i ostale minijature u natjecanjima odlučuju Anton Smoljan, opravdana je pobijedio i time svojom malvazijom zaslužio epitet ukupnog pobjednika "Antonje 2015".

U konkurenciji crnih sorti, prvoplasirani i jedini zlatni s teranom je Damir Dobravac, kojem je pošlo za lozom, da s merlotom, osvoji i brončanu medalju. Što se pak tiče vina izrađenih tradicionalnom tehnologijom zlatnu medalju za bijelo vino, i to malvaziju osvojio je Luka Vošten, dok su u kategoriji crnih sorti izostala i zlata i srebra. Uz vina, svoje laurete imali su i maslinari, iza kojih je, po riječima Gorana Muhlsteina, senzornog analitičara ne samo jedna, već dvije teške godine s obilnim padalinama i toplim zimama.

- Unatoč tome kvaliteta je zadržana, no karakteristika je da su to ulja s manje izraženom pikantnošću i gorčinom. Inače, od ukupno 23 pristigla uzorka, četiri su u startu diskvalificirana, tri je ocjenjivački sud proglasio "upaljenjim", a od preostalih kvalitetnih ulja, njih osam dobilo je zlatnu medalju. Ocjenu top, među zlatnima ponio je Mauricio Matošević, s najvećim brojem postignutih bodova.

Inače, svim sudionicima "Antonje", priznanja, čestitke i medalje uputili su dogradonačelnik Rovinja William Uljanić i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Festival istarske supe

Obraćajući se okupljenima, pročelnik Antolović, s velikim se žarom osvrnuo i na "donji" dom, u kojemu je održan 2. po redu Festival supe. Naime, dio Doma kulture, u kojem se Antonja i održava bio je rezerviran za "događaj, prije samog događaja", a riječ je umijeću spravljanja istarske supe. Centralni domaćin, ove je godine bio kuhar Josip Pino Kuhar, koji je ispred ognjišća spravljao ovu istarsku tekuću delikatesu. Nakon radionice, otvorene za sve posjetitelje, Kuhar je svoje "kormilo" prepustio trima ekipama koje su se natjecale koja će biti najuspješnija. A kušači su rekli svoje- najbolja istarska supa bila je ekipe iz konobe "Danilo", koju su činile Ketlin i Nerina Zović.

Upravo ovaj, 2. festival supe, Antolović smatra zamašnjakom koji bi trebao pokrenuti kotač, koji bi Rovinjsko Selo promovirao po njegovoj pripravi, a tradicionalnu istarsku supu brendirao kao autohtoni proizvod i nešto dobro, kvaliteno i štabelo s našeg podneblja.

- Ponudimo supu kao turistički proizvod, i slijedeću, jubilarnu 25. "Antonju" obogatimo i snažnim Festivalom supe. Jer, supa je dio naše tradicije, baš kao što je to i proizvodnja našeg štabelog vina terana. Učinimo to zajedno, upakirajmo, ponudimo i plasirajmo, poručio je vinarima Milan Antolović. I ove godine tradicionalnu Antonju organizirala je Udruga poljoprivrednika "Agrorovinj" i Mjesni odbor Rovinjskog Sela. A, posljednja kapljica dobre organizacije bio je zabavni program uz KUD "Stjepan Žiža", "Alfa time band" te odličnog, baš kao što je to i vino, Neno Belan i njegovi riječki Fiumensi. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter